Vjera u Allaha

 

Kako islam znaci podredjenost Allahu i Njegovim zakonima, vjerovanje u jednog jedinog Boga je srce vjere islama. Svaki musliman mora cvrsto vjerovati u Bozije postojanje i Njegovu jedinstvenost.

 

U dubini svoje vlastitosti svaki covjek zna da postoji jedna nadmocna duhovna snaga koja kontrolise njegovu sudbinu. Cini se da nije postojalo ni jedno ljudsko drustvo u kome se nije sretalo ovo znanje ispoljeno na jedan nacin ili drugi. Tako imamo da je najveci izvor znanja o Allahu covjekovo vlastito "ja".

 

Ponekad je covjekova svijest zamagljena materijalnim interesima  i laznim vjerovanjima, pa covjek ne vidi stvarnost. Ali, u krizama, kada mu je citava egzistencija  potresena, covjek shvata da je Onaj ko ima moc i snagu nad svim. uvijek s njim, blizi mu od zile kucavice (vidi Kur'an 50:16). To je najbolji i najsigurniji nacin za poznavanje Allaha.

 

Posmatranje prirode, takodjer, uvjerava covjeka da univerzum ima Stvoritelja. Red, harmonija i uredjenost su ocevidne osobine univerzuma, pocevsi od funkcionisanja atoma i zive celije do kretanja galaksija. Red i harmonija podrazumijevaju postojanje cinioca koji posjeduje znanje i snagu.

 

Ljudski razum, takodjer, dokazuje da Svijet ima Stvoritelja. Svaki fenomen koji vidimo ima svoj uzrok koji je uzrokovan drugim uzrokom, a ovaj drugim, i tako dalje. Ovaj lanac uzroka ne moze ici u beskonacnost. Mora postojati jedan krajnji uzrok, a to je Bog ili Allah.