Allahove osobine

 

Pored vjerovanja u Allahovo postojanje, od nas se ocekuje da upoznamo Njegove osobine. Medjutim, na pocetku treba odmah reci da ljudski razum, koji je kreiran da razumije i objasni pojave u svijetu oko njega, nije u stanju razumjeti stvarnu prirodu natprirodnog. Imam Ali (mir s njim) o Allahu uzvisenom kaze sljedece:

 

"Vjerujemo da je Allah jedan jedinstven, bez premca, nepromjenjiv, bez pocetka i kraja, prvi i zadnji. On je sveznajuci. najmocniji i najmudriji. On sve cuje i sve vidi; nema tijelo niti fizicki oblik; ne moze biti vidjen ocima u ovom zivotu niti u onom poslije. On ne ne moze sici na zemlju u obliku covjeka. On nije na jednom mjestu ali ne postoji neko mjesto u kojem On nije. On nam je blizi nego zila kucavica. On zna sta radimo, cak i sve ono sto nam padne na pamet. On je pravedan, i najmilostiviji i najsazaljiviji."

 

Poznavanje Allahovih osobina prociscava covjekovo srce i razum, kao i njegova vjerovanja i postupke. Ali, samo intelektualno znanje u Njegovim svojstvima nije dovoljno. Potrebno je imati sigurnost, cvrsto ukorijenjenu u razumu i srcu. Na taj nacim cemo postati imuni na sumnju i nemoralnu radnju. Ako potpuno vjerujemo da je Allah nas Gospodar i da On sve vidi i sve zna, onda necemo pociniti grijeh, bilo javno ili tajno, bilo da smo sami ili u drustvu.