Mjesto u kojem se klanja

 

·        U prošlom broju bilo je govora o odjeći za namaz. Jedna od stvari koje su mi postale jasnije je da ne mogu klanjati u odjeći koja nije moja i čiji vlasnik mi ne dozvoljava da je oblačim. Zanima me sada nešto po pitanju mjesta na kojem mogu klanjati. Da li mogu klanjati, na primjer, u bratovoj sobi ako mi je on zabranio da ulazim u nju?

Prvi uslov vezan za mjesto klanjanja kaže da se namaz ne može obavljati u prostoriji bez predhodnog dopuštenja njenog vlasnika. Nije dozvoljeno klanjati čak ni onda ako vlasnik to usmeno dopusti, ali se zna da je u sebi protiv toga. Tako isto, može se klanjati čak i onda kada on to usmeno ne odobri, ali se zna da mu to neće smetati.

 

·        Šta da radi čovjek koji putuje na dugoj relaciji vozom, autobusom, automobilom, avionom ili brodom? Da li treba da sačeka da izađe iz vozila ili treba klanjati u vozilu, ne dopuštajući da mu vrijeme za namaz prođe?

Ako neko putuje u gore navedenim prevoznim sredstvima, i zna da neće izaći iz vozila prije nego vrijeme za namaz prođe, dužan je da klanja namaze u njihovim propisanim vremenima. Treba pokušati održati nepomičnost koliko je u stanju, kao i održati tijelo u pravcu Kible koliko god je to moguće. I ako vozilo skrene sa pravca klanjač se mora okrenuti prema Kibli.

 

·        Da li postoje još neki uslovi vezani za mjesto klanjanja?

Uslovi za mjesto klanjanja, pored onih koje smo već naveli, su sljedeći:

-         Treba se izabrati mjesto na kojem ćemo biti u stanju završiti namaz. Klanjati na mjestu na kojem to nećemo biti u stanju, npr. zbog jakog vjetra, ili pljuska, ili velike gužve, učinit će namaz neispravnim čak i onda ako se on uspije završiti.

-         Krov ili plafon prostorije u kojoj se želi klanjati ne smije biti toliko nizak da se ne može uspraviti, niti prostorija toliko uska da se ruku i  sedžda ne mogu obaviti. Ali ako je se prinuđeno klanjati u takvim mjestima (npr. u vozu ili autobusu) na kojima se ne može ustati, namaz treba klanjati sjedeći, a ako se ruku i sedžda ne mogu obaviti, njih treba obaviti pokretima glave.

-         Ako na mjestu gdje se klanja ima nedžis tvari one ne smiju biti toliko mokre da njihova vlažnost pređe na tijelo ili odjeću. Ali ako je mjesto gdje će se obaviti sedžda nedžis, čak i ako nije vlažno, namaz se ne može tu obaviti. Iz predostrožnosti se proporučuje da mjesto gdje se klanja ne bude nikako nedžis.

-         Mjesto gdje se glava spušta u sedždi ne smije biti više ili niže od širine četiri prsta od mjesta koje dodiruju koljena ili nožni palčevi.   

 

·        Mogu li muškarci i žene klanjati zajedno?

Prije svega, za ne-mehrama muškarca i ženu haram je da budu zajedno u prostoriji gdje postoji opasnost od grijeha. Takva mjesta se trebaju izbjegavati. Za vrijeme namaza, iz predostrožnosti se preporučuje, da žene klanjaju iza muškaraca. Ako muškarac i žena ne mogu vidjeti jedno drugo, odvojeni zidom, zastorom ili nekom drugom pregradom, mogu klanjati u istom safu ili da žene budu ispred muškaraca. Najbolja mjesta gdje bi žene trebale klanjati su ona u kojima su one najbolje zaštićene od pogleda ne-mehrama, bilo da se radi o kući, džamiji ili bilo kojem drugom mjestu. 

 

·        Da li postoje neka mjesta u kojima je klanjanje donosi više sevapa?

Najviše sevapa donosi klanjanje u mesdžidul haramu, u Mekki. Onda dolazi Poslanikova džamija u Medini, onda mesdžid u Kufi, pa onda Bejtul – Mukaddes, u Jerusalemu. Onda dolazi glavna džamija grada, pa onda lokalna džamija. Mustehab je klanjati u džamiji koja je dobro posjećena. Za onoga koji živi u blizini džamije mekruh je klanjati bilo gdje drugdje osim u džamiji. Također je mustehab izbjegavati muslimana koji izbjegava džamiju. Ne treba s njim jesti, ne treba ga pitati za savjet, ne treba živjeti u njegovoj blizini, niti treba ulaziti u bračne veze sa njegovom familijom.

 

·        Šta je mekruh vezano za mjesto klanjanja?

Mekruh je klanjati ispred ljudske osobe, ljudske slike ili kipa. (Ako su slika ili kip nečim prekriveni onda klanjanje ispred njih nije mekruh). Mekruh je klanjati ispred otvorenih vrata, ispred vatre ili svjetiljke, ispred kabura, na kaburu i između kabura. Mekruh je klanjati u prostoriji gdje je slika, čak i onda kada se ne nalazi ispred osobe koja klanja; Mekruh je klanjati u haremu, u kuhinji i svakoj prostoriji gdje je se nalazi peć. Mekruh je klanjati na putu ili cesti, podrazumijevajući da se ne smeta drugima. Ako se klanjanjem ometaju prolaznici, onda je haram klanjati na tim mjestima.

 

Džamija

·        Džamija mog džemata je u ruševini. Da li je dozvoljeno da džemat proda njen plac?

 Džamijski plac nije dozvoljeno prodati. Također je haram koristiti ga za neku drugu svrhu, izgradnju nekog drugog objekta ili puta.

 

·        Da li je dozvoljeno prodati vrata i prozore porušene džamije?

Nije dozvoljeno prodavati vrata, prozore, niti ni jedan džamijski dio. Ove stvari se trebaju koristiti za izgradnju iste džamije. Ako se ne mogu koristiti za tu džamiju, onda se trebaju iskoristiti za gradnju neke druge džamije. Ako ni to nije moguće, dozvoljeno ih je prodati i prihod potrošiti na tu istu džamiju. Ako to nije moguće, onda se prihod treba potrošiti na bilo koju drugu džamiju.

 

·        Da li je dozvoljeno srušiti staru džamiju da bi se na njenom mjestu izgradila nova?

To je dozvoljeno. Također je dozvoljeno srušiti džamiju, koja nije stara, ali koja je postala premala, da bi se izgradila veća koja će primiti više džematlija. 

 

·        Koje su mustehab i mekruh stvari vezane za džamiju?

Sljedeće stvari su mustehab: održavati džamiju čistom i urednom; držati je osvijetljenom. Za osobu koja dolazu u džamiju da se lijepo obuče i namiriše; da pazi da su mu cipele čiste od nedžaseta; da uđe u nju prvo desnom a kada izlazi lijevom; da dođe ranije od drugih i napusti je kasnije od drugih; da klanja mustehab namaz od dva rekjata u znak pozdrava i ukaza časti džamiji. Za ovo je dovoljno da u njoj klanja bilo koji vadžib ili mustehab namaz.

Sljedeće stvari su mekruh: spavati u džamiji, osim u slučajevima kada se mora; pričati o ovosvjetskim stvarima; baviti se nekom rukotvorinom; recitovati stihove koji nemaju vjerski sadržaj; vikati ili povisiti glas, osim onda kada se daje ezan; dopuštati umobolnoj osobi ulazak, kao i djetetu ako će ono smetati drugima ili će unedžisiti džamiju (ako nema opasnosti od ovaga dvoga, djecu nije mekruh dovoditi). Mekruh je ulaziti u džamiju i osobama koje su jele bijeli luk i čiji zadah može smetati drugima 

 

Ezan i ikamet

·        Da li je mustehab i ženama proučiti ezan i ikamet prije svakog namaza?

Za svakog muškarca i ženu mustehab je proučiti ezan i ikamet prije svakog vadžib namaza. Za mustehab namaze oni nisu propisani.

Također je mustehab na dan kada se dijete rodi ili prije nego mu otpadne pupčana vrpca proučiti ezan u desno uho a ikamet u lijevo,. 

 

·        U čemu je razlika između ezana i ikameta?

Ezan se sastoji od sljedećih rečenica (izjava):

Allahu ekber …………………………. četiri puta

(Allah je najveći)

Ešhedu en la ilahe illellah ……………. dva puta

(Svjedočim da nema boga osim Allaha.)

Ešhedu enne Muhammeden resulullah …. dva puta

(Svjedočim da je Muhammed Allahov poslanik.)

Hajja ales-salah ……………………… dva puta

(Požurite na namaz!)

Hajja alel-felah ………………………. dva puta

(Požurite na spas!)

Hajja ala hajril amel …………………. dva puta

(Požurite na najbolje djelo!)   

Allahu ekber ………………………… dva puta

(Allah je najveći.)

La ilahe illellah ………………………. dva puta

(Nema boga osim Allaha.)

Ikamet se uči poslije ezana.  U njemu, umjesto četiri, Allahu ekber se izgovara dva puta; iza Hajja ala hajril amel treba dva puta reći Kad kametis-salah (Namaz počinje.) i na kraju se la ilahe illellah izgovara samo jednom.

·        Čuo sam da neki poslije Ešhedu enne Muhammeden resulullah, dodaju i Ešhedu enne Alijjen velijjullah (Svjedočim da je Ali Allahov prijatelj[1]). Da li je i to dio ezana?

 To nije dio ezana, ali je mustehab to izgovarati u ezanu sa kurbeten ilellah nijetom.

·        Obično zuhr i asr, kao i magrib i iša klanjam zajedno[2]. Da li je mustehab proučiti ezan za asr namaz ako sam ga proučio za zuhr, ili za iša namaz ako sam ga proučio za magrib?

 Svaki put kada neko klanja dva namaza zajedno, tj. odmah jedan za drugim, dovoljno je proučiti ezan samo za prvi namaz.

 

·        Može li žena proučiti ezan u džematu sastavljenom od muškaraca i žena?

U takvom džematu žena ne može učiti ezan. Ali ako se džemat sastoji samo od žena, jedna od njih može proučiti ezan.

 

·        Da li se ezan uvijek mora učiti na arapskom jeziku?

Ezan se mora učiti na arapskom, pazeći da se svaka riječ pravilno izgovori. Ako se ezan prouči nepravilno, ili u drugačijem redoslijedu, ili se ispusti ili zamjeni jedno slovo, ili se umjesto njega izgovori njegov prijevod – takav ezan nema sevapa (nema vrijednosti).

 

·        Koje su mustehab i mekruh stvari vezane za ezan i ikamet?

Mustehab je: kada se čuje ezan tiho ponavljati za muezinom. Za učenje ezana mustehab je uzeti abdest, gusul ili tejemmum (u zavisnosti šta je potrebno), dok je za ikamet to potreba. Za muezina je mustehab da se okrene prema kibli, stavi ruke na uši i povisi glas; pravi pauze između rečenica; Ikamet se treba proučiti nižim glasom od ezana i pauze između rečenica trebaju biti kraće nego u ezanu.

U pauzi između ezana i ikameta mustehab su sljedeće stvari: napraviti korak naprijed, ili malo sjesti, ili učiniti sedždu, ili proučiti bilo koji zikr ili dovu, ili ništa ne govoriti, ili nešto govoriti, ili klanjati dva rekjata namaza. Međutim, nije mustehab govoriti između ezana i ikameta kod sabah namaza, niti klanjati dva rekjata imeđu ezana i ikameta kod akšam namaza.

Mustehab je da muezin bude poštena, pravedna osoba, koja poznaje vremena za namaz i koja ima zvučan glas. Ezan je mustehab dati sa nekog uzvišenog mjesta.

 


[1] Velijjullah,  čovjek blizak i drag Allahu; Allahov prijatelj

[2] Spojiti se mogu samo zuhr i asr  i magrib i iša. Ne može se spojiti fedžr sa zuhrom, niti asr sa magribom, niti iša sa fedžrom