Ezan i ikamet

 

·        Da li je mustehab i ženama proučiti ezan i ikamet prije svakog namaza?

Za svakog muškarca i ženu mustehab je proučiti ezan i ikamet prije svakog vadžib namaza. Za mustehab namaze oni nisu propisani.

Također je mustehab na dan kada se dijete rodi ili prije nego mu otpadne pupčana vrpca proučiti ezan u desno uho a ikamet u lijevo,. 

 

·        U čemu je razlika između ezana i ikameta?

Ezan se sastoji od sljedećih rečenica (izjava):

Allahu ekber …………………………. četiri puta

(Allah je najveći)

Ešhedu en la ilahe illellah ……………. dva puta

(Svjedočim da nema boga osim Allaha.)

Ešhedu enne Muhammeden resulullah …. dva puta

(Svjedočim da je Muhammed Allahov poslanik.)

Hajja ales-salah ……………………… dva puta

(Požurite na namaz!)

Hajja alel-felah ………………………. dva puta

(Požurite na spas!)

Hajja ala hajril amel …………………. dva puta

(Požurite na najbolje djelo!)   

Allahu ekber ………………………… dva puta

(Allah je najveći.)

La ilahe illellah ………………………. dva puta

(Nema boga osim Allaha.)

Ikamet se uči poslije ezana.  U njemu, umjesto četiri, Allahu ekber se izgovara dva puta; iza Hajja ala hajril amel treba dva puta reći Kad kametis-salah (Namaz počinje.) i na kraju se la ilahe illellah izgovara samo jednom.

·        Čuo sam da neki poslije Ešhedu enne Muhammeden resulullah, dodaju i Ešhedu enne Alijjen velijjullah (Svjedočim da je Ali Allahov prijatelj[1]). Da li je i to dio ezana?

 To nije dio ezana, ali je mustehab to izgovarati u ezanu sa kurbeten ilellah nijetom.

·        Obično zuhr i asr, kao i magrib i iša klanjam zajedno[2]. Da li je mustehab proučiti ezan za asr namaz ako sam ga proučio za zuhr, ili za iša namaz ako sam ga proučio za magrib?

 Svaki put kada neko klanja dva namaza zajedno, tj. odmah jedan za drugim, dovoljno je proučiti ezan samo za prvi namaz.

 

·        Može li žena proučiti ezan u džematu sastavljenom od muškaraca i žena?

U takvom džematu žena ne može učiti ezan. Ali ako se džemat sastoji samo od žena, jedna od njih može proučiti ezan.

 

·        Da li se ezan uvijek mora učiti na arapskom jeziku?

Ezan se mora učiti na arapskom, pazeći da se svaka riječ pravilno izgovori. Ako se ezan prouči nepravilno, ili u drugačijem redoslijedu, ili se ispusti ili zamjeni jedno slovo, ili se umjesto njega izgovori njegov prijevod – takav ezan nema sevapa (nema vrijednosti).

 

·        Koje su mustehab i mekruh stvari vezane za ezan i ikamet?

Mustehab je: kada se čuje ezan tiho ponavljati za muezinom. Za učenje ezana mustehab je uzeti abdest, gusul ili tejemmum (u zavisnosti šta je potrebno), dok je za ikamet to potreba. Za muezina je mustehab da se okrene prema kibli, stavi ruke na uši i povisi glas; pravi pauze između rečenica; Ikamet se treba proučiti nižim glasom od ezana i pauze između rečenica trebaju biti kraće nego u ezanu.

U pauzi između ezana i ikameta mustehab su sljedeće stvari: napraviti korak naprijed, ili malo sjesti, ili učiniti sedždu, ili proučiti bilo koji zikr ili dovu, ili ništa ne govoriti, ili nešto govoriti, ili klanjati dva rekjata namaza. Međutim, nije mustehab govoriti između ezana i ikameta kod sabah namaza, niti klanjati dva rekjata imeđu ezana i ikameta kod akšam namaza.

Mustehab je da muezin bude poštena, pravedna osoba, koja poznaje vremena za namaz i koja ima zvučan glas. Ezan je mustehab dati sa nekog uzvišenog mjesta.

 


[1] Velijjullah,  čovjek blizak i drag Allahu; Allahov prijatelj

[2] Spojiti se mogu samo zuhr i asr  i magrib i iša. Ne može se spojiti fedžr sa zuhrom, niti asr sa magribom, niti iša sa fedžrom