Ajat namaz

 

Ajat namaz je obavezan u cetiri slucaja:

1. Pomracenje sunca

2. Pomracenje mjeseca

3. Zemljotres

4. Grmljavina i sijevanje, kao i cikloni i slicne nebeske pojave koje preplase vecinu ljudi; Slicno, poplave, odroni i slicne pojave na zemlji koje stvaraju strah u odredjenim okolnostima, iz preporucene predostroznosti, ajat namaz treba klanjati.

Ajat namaz se sastoji iz dva rekjata i u svakom od njih cini se pet rukua (pregibanja). Klanja se na sljedeci nacin: Nakon ucinjenog nijeta treba reci tekbir (Allahu ekber!) i prouciti suru el-hamd i drugu suru, nakon cega se predje u ruku. Poslije toga se ispravi i prouci el-hamd i druga sura i ponovo predje u ruku. Ovo se ponovi pet puta i nakon petog rukua, ucine se dvije sedzde. Poslije njih se ustane na drugi rekjat koji je potpuno jednak prvom rekjatu, tj. sadrzi pet rukua. Nakon petog rukua drugog rekjata, ucine se dvije sedzde i prouce tesahhud i selami.

Ajat namaz se moze klanjati i na sljedeci nacin. Nakon ucinjenog nijeta, prouci se el-hamd i onda se druga sura podijeli na pet dijelova. Poslije ucenja prvog dijela ucini se ruku, onda se ispravi i prouci drugi dio sure (bez ucenja el-hamda) i onda ucini drugi ruku. Ovo treba ponoviti sve dok se ne prouci cijela sura prije cinjenja petog rukua. Na primjer, moze se poceti sa bismillahir rahmanir rahim sa nijetom ucenja sure Kul huvallah, i onda preci u ruku. Onda se ustane i kaze kul huvallahu ahad i ucini drugi ruku. Onda se ustane i kaze Allahus samed i ucini treci ruku. Onda se ustane i kaze lem jelid ve lem juled i ucini cetvrti ruku. Onda se ispravi i kaze velem jekun lehu kufuven ahad i ucini peti ruku, ispravi se za kratko, poslije cega se ucine dvije sedzde i onda ustane na drugi rekjat. Drugi rekjat se klanja na isti nacin kao i prvi. Na kraju, poslije dvije sedzde prouce se tesahhud i selami.

 

Pitanja i odgovori

 

• Da li je ajat namaz vadzib kada se desi samo djelimicno pomracenje sunca ili mjeseca?

Namaz je vadzib cak i onda kada sunce ili mjesec budu samo djelimicno pomraceni.

• Šta ako ne klanjam taj namaz kada se desi jedna od gore navedenih pojava?

Namaz ajat se treba naklanjati.

• Da li se mora klanjati taj namaz kada se pomracenje sunca ili mjeseca desi u nekoj drugoj zemlji, tj. mi tome nismo svjedoci?

Klanjanje ajat namaza postaje obavezno samo za one zitelje mjesta u kojem je pomracenje bilo primijetno.

• Šta ako je zemljotres male jacine, kojeg se niko ne uplasi?

I u tom slucaju, iz obavezne predostroznosti, treba se klanjati ajat namaz.

• Kada se treba klanjati ovaj namaz u slucaju pomracenja? U toku pomracenja ili po njegovom zavrsetku?

Vrijeme za ajat namaz pocinje sa pocetkom pomracenja i traje sve dok ono traje. Ako se pocne klanjati kada pomracenje bude zavrseno, treba se klanjati sa kaza nijetom .

• Šta u slucaju da cujem o pomracenju nakon sto se ono desilo?

Ako se radilo o potpunom pomracenju sunca ili mjeseca, onda treba naklanjati ajat namaz. Ako se sazna da je pomracenje bilo djelomicno, ne treba ga naklanjavati.

• Šta da radi zena koja ima mjesecni period u trenutku suncevog ili mjesecevog pomracenja, ili u vrijeme bilo koje pojave u kojoj je ajat namaz obavezan?

Za nju ovaj namaz nije obavezan kao ni njegovo naklanjavanje.

• Gdje se uci kunut (dova) u ovom namazu?

Kunut je mustehab uciti prije drugog, cetvrtog, sestog, osmog i desetog rukua. Medjutim, dovoljno ga je prouciti prije prelaska u deseti ruku.

text)