Značenje imameta i hilafeta

 

Rijec imamet (el-imâmet) doslovno znaci “predvoditi,” dok rijec imam (el-imâm) znaci predvodnik ili lider. U islamskoj terminologiji, rijec “imamet” znaci “univerzalni autoritet nasljednika Bozijeg poslanika u svim religijskim i svjetovnim stvarima.” Imam je “covjek koji, nakon Bozijeg poslanika, ima pravo na apsolutnu vlast nad muslimanima u svim religijskim i svjetovnim stvarima.”

Rijec “covjek” implicira da zena ne moze biti Imam. “Apsolutna vlast” iskljucuje one koji samo predvode molitve; oni se drugacije nazivaju “imami za molitve,” ali nemaju apsolutnu vlast. “Nakon Bozijeg poslanika” znaci da postoji razlika izmedju poslanika i imama. Imam sam po sebi nema autoritet Bozijeg Poslanika, nego mu on pripada kao njegovom nasljedniku.

 

Rijec hilafet (el-hilâfet) znaci “naslijediti,” a rijec halifa (el-halîfet) znaci “nasljednik.” U islamskoj terminologiji, rijeci hilafet i halifa prakticno imaju isto znacenje kao i imamet i imam.

Visajet (el-visâjet) znaci “izvrsavanje volje,” a vasijj (el-vasijj) je “onaj koji izvrsava volju.” Znacenje ovih rijeci u muslimanskim spisima je isto kao i znacenje rijeci hilafet i imamet.

Interesantno je primijetiti da su mnogi raniji vjerovjesnici takodje bili i halife vjerovjesnicima koji su im prethodili, tako da su u isto vrijeme bili i nebijji i halife, dok oni drugi, koji su donijeli novi serijat, nisu bili halife ni jednog od prethodnih vjerovjesnika. Takodjer je bilo i onih koji su bili halife vjerovjesnicima, a da sami nisu bili vjerovjesnici.

 

Pitanje imameta i hilafeta je razdvojilo muslimansku zajednicu i uticalo na razmisljanje i filozofiju raznih grupa u tolikoj mjeri da cak ni vjera u Jednog Boga (et-tevhîd) i u Njegove poslanike (en-nubuvvet) nije sacuvana od ovih razlicitih pogleda. To je najcesce diskutovana tema islamske teologije. Muslimani su napisali hiljade i hiljade knjiga o hilafetu. Problem sa kojim se suocavam nije sta treba napisati, nego sta treba izostaviti. U jednom kratkom djelu kao sto je ovo, ne mogu se dotaci ni svi najrazlicitiji aspekti ove teme, da i ne spominjemo izlaganje detalja o onim temama koja su u njemu opisane. Ovdje cemo samo dati kratak prikaz razlika u misljenjima po pitanju hilafeta.

Moze biti od pomoci ako spomenemo da su po ovom pitanju muslimani podijeljeni na dvije skupine: prva, koja vjeruje da je Ebû Bekr bio prvi halifa Bozijeg poslanika Muhammeda s.a.v., i druga, koja vjeruje da je Alî ibn Ebî Tâlib bio prvi imam i prvi halifa. Ova fundamentalna razlika je dovela do drugih razlika koje ce biti opisane u narednim poglavljima.