Naimenovanje hazreti Alija

 

Nakon sto smo ukratko govorili o ismetu i afdalijjetu Alîja Ibn Ebî Tâliba, sada dolazimo do najvaznijeg dijela - do njegovog naimenovanja. U nekoliko navrata, Boziji Poslanik s.a.v. je izjavio da je Alî trebalo da bude njegov nasljednik i halifa. Cinjenica je da je upravo u svom prvom javnom nastupanju Poslanik s.a.v. govorio o Alîjevom hilafetu. To je bilo kada mu je ajet “I opominji rodbinu svoju najblizu” (26:214) i kada je Poslanik rekao: “… Ovaj Alî je moj brat, moj nasljednik i moj halifa medju vama. Slusajte ga i pokoravajte mu se.” Interesantno je ovdje primijetiti da Lajdensko izdanje djela Et-Târîh od Et-Tabarîja iz 1879. godine navodi na strani 1173. rijeci Bozijeg Poslanika “moj nasljednik i moj halifa” (vasijjî ve halîfetî), dok su u Kairskom izdanju iz 1963. godine, za koje se tvrdi da je uradjeno na osnovu Lajdenskog izdanja, ove vazne rijeci izmijenjene u “takav i takav” (kedâ ve kedâ)! Kako je tuzno kada akademski svijet zrtvuje svoje postenje i integritet na oltaru politicke proracunatosti!

 

Nakon toga dogadjaja, kur’nski ajeti i Poslanikove rijeci su podsjecali muslimane da je Alî bio njihov gospodar poslije Bozijeg Poslanika s.a.v.. Jedan od najsnaznijih ajeta glasi: “(Zaista,) vasi gospodari su samo Allah i Poslanik Njegov i vjernici koji ponizno molitvu obavljaju i zekat daju dok su na rukûu.” (5:55). Muslimanski ucenjaci, sunitski jednako kao i siitski, slazu se da je ovaj ajet objavljen u cast imama Alîja. Ebû Zerr El-Gifârî kaze da je jednoga dana klanjao sa Bozijim Poslanikom s.a.v., kada je jedan prosjak dosao u Poslanikovu dzamiju. Niko nije odgovorio na njegove molbe. Prosjak je podigao ruke prema nebu i rekao: “Moj Allahu! Budi Svjedok da sam dosao u dzamiju Tvog Poslanika i da mi niko nista nije dao!” U tome trenutku, Alî je bio na rukûu (tj. pregibu) u namazu. Podigao je svoj mali prst sa prstenom prema prosjaku, koji mu je onda prisao i uzeo prsten.

 

Ovaj slucaj se desio u prisustvu Bozijeg Poslanika s.a.v. koji je okrenuo lice prema nebu i pomolio se: “O Gospodaru! Moj brat Mûsâ Te je molio da ucinis prostranim njegova prsa i da olaksas njegov zadatak, da odrijesis uzao sa jezika njegovog da bi ljudi razumjeli njegov govor, i da mu podas iz njegove porodice brata kao pomocnika, da ga ojacas Hârûnom, i da ucinis Hârûna njegovim drugom u njegovom zadatku. O, Allâhu! Ti si rekao Mûsâu, “Mi cemo ojacati tvoju desnicu sa bratom tvojim. Niko sada nece moci da pristupi ni jednom od vas!” O, Allâhu! Ja sam Muhammed, a Ti si me odabrao. Ucini prostranim moja prsa, olaksaj moj zadatak, a podaj mi iz moje porodice brata Alîja kao pomocnika i ojacaj me sa njim.” Poslanik nije ni zavrsio namâz, a melek Dzibrîl a.s. je donio naprijed navedeni ajet.

 

Ovaj ajet jasno pokazuje da postoje samo tri gospodara vjernikâ, a to su na prvom mjestu Allah, na drugom Njegov Poslanik, a na trecem Imam. Prvi je bio hazreti Alî a ostalih jedanaest su bili iz njegovog potomstva preko hazreti Husejna. Ovdje ne mozemo da navodimo sve izvore ovog hadisa, jer ih ima na stotine. Ovaj ajet i ova Poslanikova s.a.v.. dova, bilo zajedno bilo odvojeno, pokazuju da je hazreti Alî bio odredjen da bude vladar muslimana nakon Bozijeg Poslanika.