Dvanaest halifa ili imama muslimana

 

Sada bi bilo preporucljivo da spomenemo nekoliko dijelova 77. poglavlja djela Jenâbîu-l-meveddet, ciji je autor el-Hâfiz Sulejmân ibn Ibrâhîm el-Kundûzî, alim hanefijskog mezheba. Tu je citiran dobro poznati hadis “da ce poslije Poslanika Muhammeda s.a.v. biti dvanaest halifa, svi iz plemena Kurejs,“ koji se nalazi u mnogim knjigama, ukljucujuci i one zbirke hadisa koje su sastavili el-Buhârî, Muslim, Ebû Dâvûd i Et-Tirmidî. Autor citira mnoge hadise, cak i rijeci Bozijeg Poslanika: “Ja, Alî, Hasan, Husejn i devet Husejnovih potomaka smo cisti i bezgrijesni.” On takodje citira da je Boziji Poslanik rekao imamu Husejnu: “Ti si zapovijednik, brat zapovijednika; ti si imam, sin imama, brat imama; ti si (Allahov) Dokaz, sin (Allahovog) Dokaza, brat (Allahovog) dokaza i otac devetorice (Allahovih) dokaza, od kojih ce deveti biti el-Mehdî.”

Nakon sto je citirao mnoge slicne hadise, autor je napisao: “Neki ucenjaci kazu da su hadisi (koji pokazuju da ce biti dvanaest halifa poslije Bozijeg Poslanika) dobro poznati i dolaze preko brojnih lanaca prenosilaca (isnâd). Preko onoga sto je bilo, sada znamo da je u ovom hadisu Boziji Poslanik mislio na dvanaest Imama, potomaka iz svog Ehlu-l-bejta iz sljedecih razloga: Prvi, ovaj hadis se ne moze odnositi na cetvoricu “pravednih” halifa (el-hulefâu-r-râsidûn) iz redova njegovih ashaba, jer je njih bilo manje od dvanaest; drugi, takodjer se ne moze primijeniti ni na halife iz Umejadske dinastije, jer (a) njih je bilo manje od dvanaest; (b) svi, osim Umara ibn Abdi-l-Azîza, bili su tirani i nepravednici,; (c) oni nisu bili iz porodice Hâsim, a Boziji Poslanik je rekao da ce “oni svi biti iz porodice Hâsim...”; treci, takodjer se ne moze primijeniti ni na halife iz porodice Abbâs, jer (a) njih je bilo vise od dvanaest; (b) mada su poticali iz porodice Hasim, nisu bili potomci hazreti Husejna, a Boziji Poslanik je rekao da ce devet Imama biti njegovi potomci.

“Zbog toga se ovaj hadis moze odnositi samo na dvanaest Imama i potomaka Poslanikovog Ehlu-l-bejta. Historija ce nam potvrditi da su oni bili najucevniji, najuzorniji, najbogobojazniji, najpobozniji, najboljeg porijekla, najboljih vrlina, najcjenjeniji u Allahovim ocima; njihovo znanje je poticalo od njihovog djeda, poslanika Muhammeda s.a.v., preko njihovih oceva - putem nasljedstva i putem direktnog Allahovog poducavanja.”

 

 

 

Nekoliko podataka o dvanaestorici Imama

 

 

 

Prvi Imam: Emir-ul-muminin, Ali sin Ebu Taliba.

Rodjen je 13. redzeba, deset godina prije pocetka poslanstva (600. godine po hriscanskom racunanju), u samoj Kabi; Postao je imam nakon smrti Bozijeg Poslanika s.a.v. 28. sefera 11/632. godine; Smrtno ga je ranio otrovnom sabljom Ibn Muldzem, dok je klanjao u dzamiji u Kufi (Irak); preselio je na ahiret nakon dva dana, 21. Ramazâna 40/661. godine. Sahranjen je u gradu Nedzefu (Irak).

 

Drugi Imam: Hasan, sin Alija b. Ebi Taliba.

Rodjen je 15. ramazâna 3/625. godine u Medini; Otrovan je 7. ili 28. sefera 50/670. godine u Medini.

 

Treci Imam: Husejn, sin Alija b. Ebu Taliba.

Rodjen je 3. sabâna 4/626. godine u Medini; Ubijen je kao sehid zajedno sa svojim sinovima, rodjacima i drugovima 10. muharrema 61/680. godine u mjestu Kerbelu (Irak). On i njegov stariji brat Hasan su sinovi kcerke Bozijeg Poslanika s.a.v, Fatime Zehre a.s.

 

Cetvrti Imam: Ali Zejnul Abidin, sin Husejna.

Rodjen je 5. sabâna 38/659. godine; Otrovan je 25. muharrema 94/712. ili 95/713. godine u Medini.

 

Peti Imam: Muhammed Bakir, sin Alija Zejnul Abidina. Rodjen je 1. redzeba 57/677. godine u Medini; Otrovan je 7. zu-l-hidzdze 114/733. godine u Medini.

 

Sesti Imam: Dzafer Sadik, sin Muhammeda Bakira.

Rodjen je 17. rebîu-l-evvela 83/702. godine u Medini, gdje je i otrovan 25. sevvâla 148/765. godine.

 

Sedmi Imam: Musa Kazim, sin Dzafera Sadika.

Rodjen je u mjestu El-Ebvâ, u blizini Medine, 7. sefera 129/746. godine; Otrovan je 25. redzeba 183/799. godine, u zatvoru Harûna Rasîda, u Bagdadu i sahranjen u mjestu el-Kâzimijja blizu Bagdada (Irak).

 

Osmi Imam: Ali Reza, sin Musa Kazima.

Rodjen je u Medini 11. zu-l-kadeta 148/765. godine; Otrovan je 17. sefera 203/818. godine u Meshedu (Horâsân, Iran).

 

Deveti Imam: Muhammed Dzevad, sin Alija Reze.

Rodjen je 10. redzeba 195/811. godine u Medini; Otrovan je u Bagdadu 30. zu-l-kadeta 220/835. godine. Sahranjen je pokraj svog djeda u el-Kâzimijji.

 

Deseti Imam: Ali Hadi, sin Muhammeda Dzevada.

Rodjen je 5. redzeba 212/827. godine u Medini; Otrovan je u gradu Sâmarri (Irak) 3. redzeba 254/868. godine.

 

Jedanaesti Imam: Hasan Akari, sin Alija Hadija.

Rodjen je 8. rebîu-l-ahira 232/846. godine u Medini; Otrovan je u gradu Sâmarri (Irak) 8. rebîu-l-evvela 260/874. godine.

 

Dvanaesti Imam: Muhammed Mehdi, sin Hasana Askarija.

Rodjen je 15. sabâna 255/869. godine u gradu Sâmarri (Irak). On je sadasnji Imam; U gajbetul sugra (manjoj skrivenosti) bio je od 260/874. godine do 329/844. godine, kada je presao u gajbetul kubra (vecu skrivenost), koja traje i danas. On ce se pojaviti kada mu Allah to dozvoli, kako bi uspostavio Allahovu vlast na zemlji i ispuni je pravdom i jednakoscu, nakon sto ona bude ispunjena nepravdom i tiranijom. On je el-Kâim (onaj koji ce ustati da uspostavi Allahovu vlast); el-Hudzdzet (Allahov dokaz za Njegova stvorenja); Sâhibu-z-zemân (Gospodar naseg vremena) i Sâhibu-l-emr (onaj kome je dat Boziji autoritet).