Bismillahir-rahmanir-rahim

Uloga imama Ehlul Bejta u očuvanju Islama

 

Vazne Bjeleske:

1. Obavjestenja iz ove knjige su sa originalnog Arapskog teksta. Citaoci koji zele da ih provjere treba da se, prema tome, pozovu na Arapske tekstove a ne na njhove prijevode.

2. Ovo je dvanaesta knjiga iz iste serije. Prethodne jos nisu prevedene

Seriju je pripremio autor, i to u formi lekcija za studente Islamske istorije i uporednog proucavanja.

3. Izraz "Skola Halifa" koji se pojavljuje u knjizi upucuje na skolu misljenja oprecnu skoli Imama Ehlul Bejta (as).

4. Ova knjiga daje kratak prijesek karakteristicnih odlika dije velike Islamske skole, raspravljajuci o prvom i najvaznijem clanu Islama TEWHIDU

5. Svrha ovog napora je da dokaze da je uloga Imama (as) u ocuvanju cistoce Islamskog ucenja bila od najveceg znacaja. Muslimani ne mogu zauvijek ostati uzdrzani od toga da im se obavezu.

 

 

Dejstvo Hriscanskog i Jevrejskog vjerovanja na Muslimane

 

 

Hriscansko i Jevrejsko vjerovanje, a posebno Jevrejska kultura, rasirile su se medju Muslimane na dva nacina:

 

(a) kroz napore samih Hriscana i Jevreja;

(b) preko izvjesnih Muslimana.

 

Razmotrimo ovo dvoje detaljno

 

(a) kroz napore samih Hriscana i Jevreja;

U nasoj prethodnoj diskusiji, objasnili smo ulogu Hriscanskih i Jevrejskih naucnika u izmisljanju tradicija. Mi znamo da dok su Halife odbili da sire Poslanikov (s) sunnet, oni su milosrdno Hriscanskim i Jevrejskim naucnicima koji su primili Islam dopustili da medju Muslimane sire njihove vlastite ideje.

Na primjer, Tamim Dari, prije prihvatanja Islama Hriscanskom kaludjeru, zvanicno je od Halife Omera bilo dopusteno da se Petkom prije Dzuma namaza, u samoj Poslanikovoj (s) Dzamiji obraca Muslimanima. Za vrijeme Osmana, njemu je bilo dozvoljeno da to radi dva puta hefticno.

Slicno tome, Kab el-Ahbar (cije je prvo ime bilo MATI'), prije primanja Islama je bio poznati rabi. On je bio poznat i kao Kab el-Habr ili Kab el-Ahbar, jer na Arapskom "Habr" znaci cestit, ucen covjek. Za vreme Halife Omera Kab el-Ahbar je unapredjen u Sudiju, a i Osman je nastavio da ga stiti. Muslimani su mu se obracali u pitanjima fundamentalnog znacaja kao i u vezi tumacenja Kurana.

[Vidi Tefsir Ibn Kasir - 4/17]

 

Kab je dao sve od sebe da medju Muslimane unese i rasiri vjerovanja porijeklom iz izopacene verzije Tore i ostale Jevrejske ideje. Neki savremenici koji su slijedili Ehlul Bejt (as) bili su svjesni njegovih nepodnosljivih i uvredljivih navika, kao sto je osvjedoceno u sljedecem dogadjaju:

 

Tabari u svojoj hronici pise:

Ibn Abas je rekao: Kab kaze da ce na Sudnjem Danu sunce i mjesec biti dovedeni kao dva zapanjena bika i baceni u dzehenem: Kad je cuo ovo, Ibn Abas je pobjesneo i tri put odvratio: "Kab je lazov"! "Kab je lazov"! "Kab je lazov"! Ovo je Jevrejska ideja, i Kab hoce da je uvede u Islam. Allah je slobodan od onoga sto Mu pripisuju. On nikad ne kaznjava one koji su Mu poslusni. Zar nisi cuo da Allah u Kur'anu kaze:

"...i daje vam da se koristite suncem i mjesecom, koji se stalno krecu"

(Kur'an 14:33)

Ibn Abas rece: Rijec Daibejni koja je upotrebljena u ajetu oznacava stalnu poslusnost prema Allahu

Onda je nastavio: "Kako da On kazni dva nebeska tijela koja sam On hvali za njihovu poslusnost? Nek Bog prokune ovog Jevrejskog ucenjaka i njegovo ucenje! Kakva besramna drskost da Allahu pripise lazi i okrivi dva poslusna stvorenja"!

Nakon sto je ovo rekao, Ibn Abas je tri put ponovio: "Allahu pripadamo, i Njemu cemo se vratiti".

Zatim je Ibn Abas saopstio ono sto je Poslanik (s) rekao u vezi sunca i mjeseca. Poslanik je rekao:"Allah je stvorio dva izvora svjetlosti. Ono sto je On nazvao Sunce bilo je nalik zemlji, izmedju tacki izlaska i zalaska. A onom kome je propisao da povremeno bude bez sjaja, On je nazvao mjesec i ucinio ga manjim od sunca. I jedno i drugo izgledaju da su mala, zbog njihove visine na nebu i udaljenosti od zemlje. [Tabari(Evropsko Izdanje) - 1/62-63]

 

Posmatranja bazirana na dvije predaje:

Iz dvije predaje, one od Kaba i druge od Ibn Abasa, vidimo sledece:

 

1. Ibn Abas je pobio i odbacio ono sto je Kab pridodao Poslaniku (s), navodeci Kur'anski ajet:"I daje vam da se koristite suncem i mjesecom, koji se stalno krecu ..." dokazavsi da je kretanje ravno potpunoj poslusnosti prema Allahu. A Allah nije kaznio one koji Ga slusaju.

 

2. U daljem odbacivanju Kabove analogije, Ibn Abas je ustanovio to da su sunce i mjesec bili dva velika nebeska tela poput zemlje, i to je podrzao Poslanikovim rijecima koje kazu: "I oba izgledaju kao da su mala, zbog njihove visine na nebi i udaljenosti od zemlje"

 

Ocigledno, ovo su bili najbolji zakljuchci koje je Ibn Abas mogao da izvuce iz hadisa.

Medjutim, u nasem vremenu, mi smo u stanju da izvadimo dalje zakljucke iz ove predaje:

 

1. Napomena o tacki dizanja i spustanja za sunce u odnosu na zemlju daje nagovjestaj o rotaciji i revoluciji nebeskih tijela.

2. Takodje ukazuje na to da nebeska tijela moraju biti loptasta kako bi imala nekoliko tacki spustanja i dizanja. Ovo ne bi bilo moguce da su ravna.

3. Isto tako je iz Ibn Abasovog postupanja prema prici koju je naveo Kab ocigledno da on nije bio sklon da je prihvati kao vjerodostojnu.

 

Prema tome, sve takve predaje koje zaudaraju na Jevrejsko vjerovanje i koje su prikladno pripisane Ibn Abasu, su neosovane i lazne. One su izmisljene za vrijeme Abasidskog rezima, zato sto su Abasidi dali veliku ulogu njihovom pretku, Ibn Abasu.

Ljudi su izmisljali price u Ibn Abasovo ime da bi stekli popularnost na Abasidskom dvoru. Tako je postalo moderno Ibn Abasu pripisati lazne hadise, koji su oblikovali ogroman dio Jevrejske i Hriscanske propagande.

 

Ibn Abas je bio u stanju da iz Poslanikove (s) predaje izvuce odredjene zakljucke. Mi smo u stanju da ovim zakljuccima dodamo dopune, bazirajuci nasa posmatranja na savremenim naucnim cinjenicama. Sasvim je moguce da ce naucnici u buducnosti, kad nauka obavi dalja istrazivanja, moci da izvedu nove razumne zakljucke iz predaje. Medjutim, Kabova prica je Jevrejska besmislica i njena beznacajnost se prolaskom vremena sve vise uvecava.

Kasnije, u toku rasprave opisacemo Kabovu ulogu, da dokazemo kako je uspjevao u svojim stetnim naporima.

 

Dovoljno tuzno je to sto je ova predaja od Kaba u vezi sunca i mjeseca koji se na Sudnjem Danu pojavljuju kao dva zapanjena bika, u Islamske izvore usla preko Ashaba kao sto su Ebu Hurejre i drugih.

Ovo se desilo uprkos ljutitom Ibn Abasovom odbacivanju.

 

U Tefsiru od Ibn Kasira i u Kanzul Umal, preneseno je od Ebu Hurejre da je Poslanik rekao:

"Na Sudnjem Danu, sunce i mjesec ce biti u dzehenemu u obliku dva zapanjena bika" Neko ga je upitao: "Ali kakav grijeh su oni pocinili da zasluzuju to"? Ebu Hurejre odvrati: "Ja vam prenosim ono sto je rekao Poslanik (s), a vi me pitate za prirodu njihovog grijeha"?

 

U drugoj slaboj prici od Enesa, Ibn Kesir navodi sljedece:"Sunce i mjesec ce biti u dzehenemu kao dva zapanjena bika".

 

Nasa posmatranja u vezi gore pomenutog:

Ebu Hurejreova i Enesova predaja su u stvari ona ista koju je prvobitno izmislio Kab el-Ahbar. Oni su je lazno pripisali Poslaniku (s).

Ako proucimo Kuranski ajet i Poslanikove (s) autenticne predaje, vidjecemo da je Kabovo pripovjedanje plod njegove maste, zasnovan na Jevrejskoj ideji.

Utvrdivsi da je Kabova prica lazno pripisana Poslaniku (s) i uz pomoc Ibn Abasa koji je prokleo kao Jevrejsku izopacenost, ne ostaje sumnja da je izvor predaje Kab el-Ahbar sam, a ne ovi Poslanikovi (s) drugovi.

 

Ovu opasnost su prepoznali Poslanikovi (s) rani Drugovi. Ibn Abas je medju prvim ustao protiv Jevrejskih upada, a Imam Ali (as) je takodje upozorio Halifu Omera o ovome.

Posto Kab nije bio medju Drugovima Allahovog Poslanika (s) on sustinu svog Jevrejskog vjerovanja nije Poslaniku (s) mogao pripisati direktno. Najsigurniji nacin da uradi to za njega je bilo organizovanje kanala koji bi mogao da prenosi predaje u ime izvjesnih Ashaba kao sto su Ebu Hurejre i drugi.

 

Iako je Enesovo pripovjedanje bilo okvalifikovano kao slabo, Ebu Hurejreova predaja o istom predmetu je smatrana autenticnom i na taj nacin je pruzila ubjedljivost Kabovoj izmisljotini.

Prolaskom vremena i uz pomoc nekih vlastodrzackih interesa, predaja poput ove su postale prihvatljive bez pitanja. To je bio udruzeni napor, namjerno ili na drugi nacin, Hriscanskih prelaznika i Jevrejskih ucenjaka, odredjenih Ashaba i onih koji su usljedili za njima.

 

(b) preko izvjesnih Muslimana:

Da bi razjasnili ovo pitanje, dacemo dva primjera o Ashabima Allahovog Poslanika (sa) i takodje navesti jedan Tefsir:

 

Ebu Hurejre jedan od Poslanikovih (s) Drugova.

 

Istorija je zabjelezila tri razlicita imena ovog Ashaba. Medjutim, on je poznat po svom kunija - Ebu Hurejre. Pripadao je klanu Dus koje vodi porijeklo iz Jemena. Ebu Hurejre je tamo ziveo trideset godina, i poslije bitke Hajbar je stigao u Medinu. Saglasno Buhariji, Ibn SaŽdu i drugim, on je bio sa Poslanikom (s) u toku zadnje tri godine. Ali uzimajuci u obzir cinjenicu da je napustio Bahrein osme godine Hidzre sa armijom predvodjenom Aladj Hazramijem, njegovi ukupni dani sa Poslanikom (saw) su bili ocigledno manji. On je zivio sa siromasnim Muslimanima na ivici stene poznatoj kao Sufa u Poslanikovoj (s) Dzamiji.

Kad je Muavija poslao ozloglasenog dzelata Busra koji je bio odgovoran za genocid nad trideset hiljada neduznih Muslimana izmedju Sirije i Jemena, Ebu Hurejre je uz blagoslov Busra postavljen za guvernera Medine. 

[Vidi Al-Garat od Takafija i takodje Sarh Nehdz ul-Belaga od Ibn Abi Hadida]

 

On je nastavio da uziva istu poziciju za jos neko vrijeme tokom Muavijine vladavine.

[Vidi Musnad od Ahmeda]

To su bili dani u kojima je Ebu Hurejre pronasao najbolju priliku za sirenje svojih pripovjedanja. Neki od Drugova naseg Poslanika (s) su bili vjesti u citanju i pisanju, ali na nesrecu Ebu Hurejre nije bio medju njima.

 

Buhari prenosi njegovu izjavu:

"Abdulah ibn Amr Aas je znao da pise, dok ja nisam"

Medju ljudima od kojih je izvukao maksimalnu korist bio je Kab el-Ahbar, koji je Ebu Hurejri dao sledeci komplimenat: "Od svih ljudi koji nisu procitali Toru a ipak su dobro uvezbani u tome, Ebu Hurejre je najbolji" 

[Tazkiratul Hufaz od Dahabija]

 

Ovo govori da pored rabina koji je prirodno citao Toru, Ebu Hurejre je po svom poznavanju Tore znacajno nadvisio sve ostale. Dovoljno je interesnatno ono sto u svojoj Hronici zapaza Ibn Kesir: 

"Ebu Hurejre je bio prevarant, lukavo je mijesao ono sto je cuo od Kaba i ono sto je cuo od Poslanika (s), ne razlikujuci jedno od drugog"

On nastavlja dalje i kaze: "Nasa zajednica i prijatelji su odbacili neke od Ebu Hurejreovih prica"

I takodje: 

"Oni ne bi prihvatili svaku predaju koju je preneo Ebu Hurejre."

 [Tarik Ibn Kasir - 8/109]

 

Najmucnije je to sto Ebu Hurejre nimalo se ne zbunivsi prenosi dvije protivrjecne predaje od Poslanika (s)

 

Buhari u Kitab el-Tib saopstava sljedece od Ebu Hurejrea:

Poslanik (s) je rekao: "Oboljenja se ne inficiraju i ne sire se" Tad ustade jedan Arap i upita: "O Poslanice, mi imamo divne kamile u pustinji. Ali kad jedna od njih oboli od cira, i ostale se zaraze takodje" Poslanik (s) ospori: "Kako je bila zarazena prva kamila"?...

 

Poslije navodjenja ove price, Buhari ide dalje i navodi drugu:

Ebu Hurejre je rekao:

Poslanik (s) je dao uputstvo da oni koji su bolesni i oboljeli ne treba da posjecuju zdrave ljude". Ebu Selmah, Ebu Hurejreov rodjak, zapita: "O Ebu Hurejre, zar nisi ispricao da Poslanik (s) nije vjerovao u infekciju" Ebu Hurejre je u odgovoru napravio izvjestan komentar na Etiopskom jeziku! Onda u odbranu Ebu Hurejre ustade njegov daidza rekavsi: "Nikad nisam vidio da je Ebu Hurejre zaboravan, osim u ovom slucaju"

 

Ocigledno, Ebu Selmah je pokusao da opravda protivrecnost Ebu Hurejreovog iskaza.

Medjutim, poznata izreka kaze: "Kad je neko poput Ebu Hurejre, sklon je zaboravu".

 

Ebu Hurejre priznaje

 

Neobicno interesantno je priznanje samog Ebu Hurejrea da je prenio izvjesne predaje od Poslanika (s) a koje nije cuo od njega.

Imam Ahmed Hanbal u svom Musnadu prepricava sledeci dogadjaj:

Ebu Hurejre isprica hadis a njegovi sluusaoci upitase: "Jesi li to cuo od Poslanika (s) ili je iz tvog vlastitog dzepa"? Ebu Hurejre rece: "Ovaj je bio iz mog dzepa"

Buhari prenosi sljedeci dogadjaj:

Ebu Hurejre je bio upitan: Jesi li to cuo od Poslanika (s)"? On je rekao: "Ne, ovaj hadis je iz mog dzepa"

U drugom primjeru koji je prepricao Ahmed ibn Hanbal nalazimo:

Ebu Hurejre je prepricavao hadise kao da ih je bio cuo od Poslanika (s), ali je na kraju sam priznao da su bili iz njegovog dzepa.

 

 Abdullah ibn Amru Aas eksponent Jevrejske tradicije:

 

Abdullah ibn Amru Aas (umro 65 Hidzre) se smatra jednim od Poslanikovih (s) drugova, od svog oca je naslijedio bogatstvo u Egipatskom zlatu i bio je poznat kao jedan od bogatijih Ashaba. Znao je Sirijani (Sirijski), originalni jezik Tore. U bitci Jezznuk, u kojoj je bio barjaktar u ocevoj armiji, zaplijenio je dvije kamile natovarene Jevrejskim i Hriscanskim knjigama.

[Usud al-Gabah - 3/234 i Fathul Bari - 1/166]

 

Dhahabi kaze:

"Abdullah je pricao iz knjiga Kitabija. On je njihove knjige izucavao neprekidno, i pokazao je posebno interesovanje za njih".

 

Ibn Hadzar u svom komentaru Sahih Buhari kaze:

"Abdullah je po osvajanju Damaska stekao kao ratni plijen kamilin tovar Jevrejskih i Hriscanskih tekstova. On ih je sitnicavo citao, i svoje pripovjedanje je bazirao na njima. Zbog toga, istaknuti clanovi Tab'ina (ljudi koji su pripadali vremenu odmah iza Poslanikovih (s) drugova), izbjegavali su da izvjestavaju od njega"

 

U Musnadu Ahmeda Hanbela nalazimo:

Kod Abdullaha je dosao covjek i rekao: "Reci mi ono sto si cuo od Poslanika (s) i ne pripovjedaj mi price iz Tore ili Indzila"

 

U drugom izvjestaju citamo:

Abdullah je bio pitan: Ispricaj mi ono sto si cuo od Poslanika (s) a ne pricaj mi iz onoga sto si zaplenio na Jermuku" [Musnad Ahmed Hanbal - 3/234,202,203,209]

 

Zbog njihovog korijena u Tevratu i drugim Jevrejskim izvorima, Islamski naucnici su ovakve izvjestaje klasifikovali kao "Israilijate".

 

U mnostvu hadisa koji su prihvaceni kod onih Muslimana koji ne pripadaju skoli Ehlul Bejt (as), nalazimo mnogo hadisa koji govore o Allahovom tjelesnom postojanju. Ovo ocigledno dolazi iz Jevrejskih izvora, i mi cesto nalazimo da su takvi hadisi prenijeti preko Kab el-Ahbara ili Ebu Hurejre. O njima cemo kasnije diskutovati detaljno.

 

 

Makatil ibn Sulejman Balhi:

 

 

On je dosao iz Balha. Bio je oslobodjen od "Azd" klana, i prihvatio je kunija Abul Hasan. Za vrijeme svog boravka u Basri i Bagdadu on je saopstio nekoliko predaja od Poslanika (s), i od skole suprotstavljene skoli Ehlul Bejta (as) bio je priznat za istaknutog naucnika KurŽanske nauke.

Medju knjigama koje mu se pripisuju su:

 

1 Tefsir Kabir - kopija rukopisa koja postoji u Egiptu

2 Navadir Tefsir

3 el-Ajet el Mutashabihat

4 el-Nasih val Mensuh

5 el-Kirat

6 el-Asbah va el-Nazair fil Kur'an el-Kerim

7 el-Dzevabat fil Kur'an

 

Ibn Haldun u svojoj biografiji Makatila od Ibn Habana saopstava sljedece:

"On je obicno tumacenje KurŽana primao od Jevreja i Hriscana koji su ga tumacili prema njihovom pismima"!

 

Zatim nastavlja:

"Makatil je bio medju onima koji su Allahu pripisali ljudske slicnosti i osobine, a pored toga je i lagao dok je prenosio hadise" [Vidi Vefajet al-Azjan]

 

U svom Tarik Bagdad, Hatib Bagdadi kaze:

"Jednog dana se desilo da Muhamed ibn Seid Kalbi (umro 146 Hidzretske) prodje pored Makatila i cuje kako govori neke hadise pripisujuci ih samom Kalbiju. Pa mu je rekao: "O Makatile! Ja sam Muhamed ibn Seid Kalbi, i nikad nisam ispricao hadise koje si upravo pomenuo"! Makatil na to rece: Mi nase predaje uljepsavamo imenima velikih pripovjedaca".

 

Makatil je mislio da njegovoj izmisljotini veze imena cuvenih pripovjedaca, kako bi zadobio povjerenje!

Muhamed ibn Seid Kalbi je takodje saopstio: "Makatil mi je lazno pripisao hadise koje nikad nisam izrekao i ukljucio ih je u svoj "Tefsir"

 

Hatib Bagdadi u svojoj raspravio o Makatilu saopstava dogadjaj prenesen od dvojice ljudi. Upitali smo Makatila za izvor jedne predaje, a on je rekao: "Cuo sam je od Dhahaka" poslije nekoliko dana kad smo ga pitali za istu predaju, on je rekao: "Cuo sam je od Ata" U drugoj prilici je isti hadis pripisao Isau.

 

Poslije iznosenja ovog dogadjaja, Hatib Bagdadi kaze da je neko pitao Makatila da li je ikad video Dhahaka, od kog je tvrdio da je cuo predaje "Da,jesam"! - rekao je Makatil - izmedju mene i njega su bila zatvorena vrata"!

Bagdadi objasnjava da je pod "zatvorenim vratima" Makatil mislio na gradsku kapiju Medine, posto je Dhahak ziveo u Medini a Makatil nikad nije bio tamo.

 

Ibn Halikan kaze:

"Dhahak ibn Mazahim, od koga je Makatil prenosio hadise, umro je cetiri godine prije Makatilovog rodjenja i sahranjen na groblju u Medini"!

On dalje dodaje: Makatil je izvjestavao od Mudzahida koga nikad nije sreo!

 

Hatib Bagdadi je zabelezio zanimljivu anegdotu. On kaze: Neko je upitao Makatila: "Moj prijatelj hoce da zna koje boje je bio pas Ashab-e-Kafa ali ja nisam imao odgovor" Makatil smjesta rece: "Reci mu da je pas bio pjegav. Nikad niko ne moze to pobiti"!

On dalje izvjestava od Mensura i Mahdija, Abasidskih kraljeva, kojima je jednom prilikom Makatil ponudio da izmisli nekoliko predaja u slavu njihovoq pretka Abasa, ako oni zele to. Obojica su odbili.  [Tarik Bagdadi]

 

Prolazeci kroz mnoge knjige u kojima je ocrtan Makatilov zivot, nalazimo mnogo prevara i lazi.

Da rezimiramo, on je odan zastitinik ideje da Allah ima ljudski oblik. On je tumacenje KurŽana ucio od njegovih Jevrejskih i Hriscanskih mecena, i u svom Tefsiru prenio njihova vjerovanja. Uprkos ovome, zaista je iznenadjujuce to sto su naucnici skole suprotne Ehlul Bejtu (as) njegov Tefsir obasuli mnogim pohvalama.

Ibn Haldun kaze:

"U umjetnosti Tefsira, svi ljudi su ponizni Makatilu ibn Sulejmanu..."!!

 

Primjeri Makatilovog izmisljanja hadisa o podrsci Halifa

 

Hatib Bagdadi u svojoj opsirnoj hronici kroz neprekidan lanac prenosioca izvjestava:

Makatil je rekao: "Dhahak mi je ispricao od Ibn Abasa da su Poslanika (s) njegovi Drugovi posavjetovali da postavi svog nasljednika kako bi on ljudima bio poznat i da se za svoje poslove mogu obratiti njemu: "Mi ne znamo sta ce se desiti posle tvog odlaska" rekose oni. Poslanik (s) odgovori: "Ako vam postavim nekog ko vas uputi na poslusnost prema Allahu i vi ga ne budete slusali, onda cete ignorisati Allahovu i moju naredbu. A ako vam tako postavljena osoba naredi da radite grijehova i vi ga poslusate, onda cete biti prvi da ga navedete kao dokaz na Sudnjem Danu. Ne, nikad to necu uraditi, radije cu to ostaviti Allahovoj brizi"!

 

Ocjena gornje predaje:

Ovu predaju je izmislio Makatil sa namjerom da podrzi Halife koji su tvrdili da Poslanik (s) nije postavio nasljednika i da je pravo tog postavljanja pripadalo Muslimanskoj zajednici.

Interesantno je primjetiti da je Hatib gornju predaju naveo u svojoj biografiji Makatila sa namjerom da ispolji svoju nepouzdanost i prijevaru. On dokazuje da je Makatil imao hrabrosti da izvjestava od Dhahaka koga nikad nije sreo. Dhahak je ziveo u Medini, dok Makatil nikad nije putovao iz Horasana za Medinu. Istina je i to da je Dhahak umro cetiri godine prije nego sto se Makatil rodio!

Nakon gornjeg primjera Jevrejskog i Hriscanskog prodiranja u Muslimansko vjerovanje, smatramo ovdje obavezom navodjenje dvije anegdote iz Tore. One ce biti korisne za ocjenjivanje vjerovanja predvodjenog skolom koja je suprotstavljena Ehlul Bejtu (as), a posebno kada se tice pitanja Bozjih Osobina.

 

  Stvaranje Adama

 

 

U prvoj knjizi Starog zavjeta "Postanak" poglavlje prvo, stih 27, citamo sledece:

"I stvori Bog covjeka po oblicju svom, po oblicju Bozijem stvori ga; musko i zensko stvori ih".

Prica se nastavlja i kaze da su Adam i Eva bili smjesteni u Edenskom Vrtu. A onda je Bog "pogrijesio":

"Ali s drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusis s njega, umrijeces" [Postanak 2:17]

A onda im je zmija, koja "bjese lukava mimo sve zvijeri poljske, koje stvori Gospodin Bog", rekla: "Necete vi umrijeti; nego zna Bog da ce vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oci, pa cete postati kao bogovi i znati sto je dobro a stoli zlo"

I zena vidjeci da je rod na drvetu dobar za jelo i da ga je milina gledati i da je drvo vrlo drago radi znanja, uzabra roda s njega i okusi, pa dade i muzu svojemu, te i on okusi. Tada im se otvorise oci, i vidjese da su goli". I zacuse glas Gospodina Boga, koji idase po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i zena mu ispred Gospodina Boga medju drveta u vrtu. A Gospodin Bog viknu Adama i rece mu: "gdje si"? A on rece: "Cuh glas tvoj u vrtu, pa se poplasih, jer sam go, te se sakrih" A Bog rece: "Ko ti kaza da si go? Da nijesi jeo s onoga drveta sto sam ti zabranio da ne jedes s njega"?

Onda je Adam objasnio sta se desilo, pa je Bog prokleo Adama, Evu, zmiju, i njih i njihovu vrstu osudio na tezak zivot, zalost i zemaljsku muku.

I rece Gospodin Bog: "eto, covjek posta kao jedan od nas znajuci sto je dobro a sto je zlo; ali sada da ne pruzi ruke svoje i uzbere i s drveta od zivota, i okusi, te do vijeka zivi".

I izagnav covjeka postavi pred vrtom Edenskim herubina s plamenijem macem, koji se vijase i tamo i amo, da cuva put ka drvetu zivota" [Citati iz Postanka 3]

 

2 Jakovljevo (Jakubovo) rvanje sa Bogom:

 

Jedne noci, Jakov se do zore rvao s Bogom, ali Bog nije uspio da ga savlada!

A kad Jakov osta sam tada se jedan covjek rvase s njim do zore. "Pa onda rece: "Pusti me, zora je". A Jakov mu rece "Necu te pustiti dokle me ne blagoslovis" Tada mu rece: "Od sada se neces zvati Jakov, nego Israel; jer si se junacki borio i s Bogom i s ljudima, i odolio si".

I Jakov nadjede ime onom mjestu Fanuel, jer veli; "Boga vidjeh licem k licu, i dusa se moja izbavi" [Citati iz Postanka 32]

 

Znacenje ovih anegdota:

Ocigledno, Jevrejski Bog je lakomislen i povrsan. On laze, sebican je kao svako ljudsko bice, on vara i obmanjuje! Slagao je Adama kad ga je upozorio da ne jede s drveta jer bi to moglo izazvati njegovu smrt; onda je zmija otkrila prevaru i namamila ih da jedu s drveta. Tada je Adam postao kao jedan od bogova, koji shvata dobro i zlo, i spoznavsi da je bio go, on se sakrio od Boga! Svo troje, Adam i Eva i zmija su zatim osudjeni na muke i zemaljsku patnju! Prema Tori, Bog ima tijelo, krece se s mjesta na mjesto, rve se i ne moze da pronadje onoga ko se od njega krije! Tako su djetinjaste te price iz Tore.

 

Generalno dejstvo Tore:

Ljude zarazene takvim besmislicama mozemo podijeliti u sledece razlicite grupe:

 

1. Ljude koji su se plasili da otkriju da su knjige za koje se smatralo da su bile objavljene velikim poslanicima poput Musa i Isa, nek je mir s obojicom, sadrzavale tako mnogo netacnih i nemoralnih prica. Kao rezultat njihovog razocaranja, oni su napustili sve objavljene vjere i okrenuli se materijalizmu.

 

2.  Postoji druga grupa koja je cvrsto na vjerskom putu koji je odabrala, uprkos tome sto je postala zrtva ovih besmislenih ideja. Oni se mogu podijeliti na tri grupe:

 

(a) JEVREJI:

 

Oni su odgovorni za interpolaciju i izopacenost Tore, a izopacenost je odrazena u njihovom pogledu na zivot i kulturnim tendencijama. Oni njihovu djecu vaspitavaju tako da prihvate iste metode podvale, laganja i lukavstva. Oni sebe smatraju djecom Israela, koji se rvao s Bogom i pobijedio. Najvaznije od svega je to sto oni na sebe same gledaju kao na odabrani narod, sto im daje za pravo da do svog cilja dodju svim sredstvima, ukljucujuci i prijevaru i genocid. A pogotovu sto oni vjeruju u harajuce poslanike koji "pobise sve zivo sto bjese u njemu (gradu) ostrijem macem sijekuci, te ne osta nista zivo" [Dzosua 11]

 

(b) HRISCANI:

 

Sa sigurnoscu se moze reci da je antroporfizam Boga, onako kako ga propovjeda To ra, uticao da Hriscani povjeruju u Boga kao u oca koji je rodio sina. U Evropi, gdje je Hriscanstvo ispovjedala vecina i gdje je Stari Zavjet usvojen kao prva Knjiga u Bibliji, rodjenje i sirenje materijalizma je moglo biti pripisano takvim nerazumnim idejama koje su izgubile privlacnost kod intelektualaca.

 

(c) MUSLIMANI:

 

Kod njih je bilo dvije skole misljenja. Jedna je imala saglasnost sa Ehlul Bejtom (as) dok je druga bila potpuno suprotstavljena njima. Ova druga skola se moze nazvati skolom vladara ili Halifa. Ova skola je vjerovala u fizicko postojanje Boga, kao nesto sto je srodno ljudskom obliku. Ocigledno, ideja je bila pozajmljena od Jevreja sto cemo, ako Bog da, utvrditi u narednim poglavljima.

Kad se prava Allahova vjera pomijesala sa bogohuljenjem, mi otkrivamo dejstvo kvarenja cistog vjerovanja. Ucenja Casnog Kur'ana su bila sazeta, cista i jasna, ali otkad su Muslimanski alimi za tumace Kur'ana poceli da uzimaju Hriscanske i Jevrejske pripovjedace, cak je najglavnije nacelo Tewhida bilo oslabljeno i pretvoreno u pravu neozbiljnost i salu.

Prije nego sto krenemo na nas glavni predmet, smatramo potrebnim da razmotrimo stvarno i metaforicno koriscenje rijeci.

 

Stvarno i metaforicko:

 

U Arapskom ili Persijskom, kao i u svakom drugom jeziku, kad se jedna rijec koristi da bi pokazalo znacenje za koje je bila originalno smisljena, onda se takva upotreba naziva stvarnom. Kad kazemo: "ruke lopova su odsjecene", rijec "ruke" u ovom slucaju je upotrebljena u njenom pravom znacenju. Ali kad se rijec upotrijebi kao govorna figura u kojoj je prenijeta u nesto sto se ne odnosi na stvarno, onda se to zove prijenosno znacenje ili metaforicko.

Na primjer, kad se rijec "ruka" koristi da oznaci "snagu", "vlast" i tako dalje.

Tako se ponekad kaze:

"Postoji ruka iznad svake ruke".

U ovom slucaju, znacenje je u tome da postoji snaga iznad i preko svake snage. Takva upotreba rijeci se moze naci u svakom knjizevnom dijelu i ona doprinosi ljepoti stila.

KurŽan u svom sjajnom i neuporedivom stilu takvoj upotrebi pribjegava na mnogo mjesta.

 

Na primjer:

"Ne drzi ruku svoju stisnutu, a ni posve otvorenu..." (Kur'an 17:29)

Medjutim, sasvim je ocigledno da se rijeci iz ovog ajeta ne mogu uzeti bukvalno. Znacenje ajeta je: "Ne budi skrt, a ni rasipnik..."

Drugi primjer je rijec "Sirat" sto na Arapskom znaci "staza" ili "put". Ako u Suri Fatiha uzmemo bukvalno znacenje "Sirata", onda bi ajeti glasili:

"Uputi nas na pravi put. Na put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdzbu izazvali, niti onih koji su zalutali" (Kur'an 1:5-7)

 

Nesumnjivo je da ajeti ne govore o nikakvim (fizicki stvarnim) putevima. Oni govore o putu, putu Poslanika, putu koji vodi do Allaha, sto je isto sto i Islam. Mi molimo da nam se ukaze put blagoslovljenih vodica, a ne onih kojima je On nezadovoljan.

 

Zakljucak:

 

Svaki alim Arapskog jezika bi potvrdio da "ne drzi ruku svoju stisnutu" iz Kur'anskog ajeta se ne odnosi na ljudske organe. To podrazumijeva rasipanje nagrada ili darova. Slicno tome, rijec "Sirat" se ne odnosi na prasnjavu cestu, vec na duhovni i uzviseni put, Islam.

Cak se i naucnici i tumaci iz skole oprecne Ehlul Bejtu (as) u ovom tumacenju slazu sa nama. Ipak, iznenadjujuce je to shto oni rijeci koje oznacavaju dijelove tijela kao sto su "ruka", "oko" ili "glezanj" kad se one u Kur(anu odnose na Allaha insistiraju na tome da se one moraju uzeti bukvalno, i da se one u stvari odnose na dijelove Njegovog "tijela".

Skola Ehlul Bejta (as) je usvojila metaforicko (prenosno) znacenje ovih rijeci.

Prema tome, apsolutno je potrebno ocijeniti i upotrijebiti argumente uzete iz obije skole, i prouciti kako je svaka od njih trazila podrsku u KurŽanu i Sunetu. Ovo ce nam omoguciti da shvatimo Bozije Karakteristike u Islamu.

 

Izbor jedne knjige Tewhida iz obije Skole:

Odabrali smo po jednu knjigu iz skole Halifa i jednu iz skole Ehlul Bejta (as). Svaka se bavi predmetom Bozjeg Jedinstva. Tewhid od Ibn Huzejme je iz skole Halifa, a Tewhid od Sejha Saduka predstavlja skolu Ehlul Bejta (as). Prije nego sto pocnemo sa navodima iz njih, smatramo da je mudro predstaviti autore kako bi se razumjele njihove pozicije i prednosti.

Ibn Huzejma u vidjenju skole Halifa:

Ucenjaci su Ibn Huzejmu oznacili kao:

- Imam ul Aimah (Imam Imama)

- al Hafiz al-Kabir (veliki tutor Islamskih nauka - ili veliki medju onima koji znaju Kur'an napamet)

- al Mudztahid al Mutlak (savrseni pravnik)

- Bahrul Ulum (okean nauke)

- Resul Muhadisin (vodja poznavaoca Tradicije)

- Habr ul Ulema el-Amilin (mentor ucenih i cestitih ljudi)

- Ka'batul Ulema (Kaba (centar) ucenih)

 

Muhamed ibn Ishak Huzejma Nisaburi je rodjen 213-e godine Hidzre, a umro je 311-e. Mnogi naucnici su uzeli predaje od njega, ukljucujuci Buharija i Muslima. Kaze se da je i Ibn Huzejma obostrano prihvatao predaje od zadnje dvojice.

Nezavisno od manjih rasprava napisanih u obliku odgovora na odredjena pitanja, Ibn Huzejma je napisao 140 vecih radova koji ukljucuju i cuveni Sahih od Ibn Huzejme. Neki naucnici njegov Sahih smatraju boljim i superiornijim cak i od Sahih Buharija i Sahih Muslima. Pripadao je Shafi meshebu

 

U ovoj kratkoj raspravi oslonili smo se na njegovu knjigu pod nazivom Tewhid, kriticki reviziranu od Muhameda Halil Harasa sa El-Azara, Kairo, i objavljenu u El-Azaru U.P. Kairo, 1378 Hidzretske.

 

Sejh Saduk u vidjenju shkole Ehlul Bejta (as):

Saduku je ime Abu Dzafer Muhamed ibn Ali ibn Husein ibn Babavejh Kumi. Umro je 381 godine Hidzretske. On je ucenjak visokog ugleda, i nije ga potrebno posebno predstavljati. U njegovom opusu stoji skoro 200 vecih dijela.

 

U nasoj raspravi smo se oslonili na njegovu knjigu Tewhida stampanu u Teheranu 1381 godine po Hidzri, kriticki reviziranu od Seida Hasima Huseinija Tehranija.

Ove dijve knjige su nasi nacelni izbori. U dopuni, pozivamo se na druga poznata dijela kao sto je Poglavlje Tewhida iz Sahih Buharija, i Poglavlje Imana iz Sahiha Muslima.

Sto se tice shkole Ehlul Bejta (as), obraticemo se na Poglavlje Tewhida iz Bihar ul Enver od Medzlisija (umro 1111 po Hidzri).

 

 

Allahov "Lik"

 

 

(a) Iz Skole Halifa:

 

Razmotrimo dvije predaje iz ove skole.

1. Ibn Huzejma u svom Tewhidu, zajedno uz Buharija i Muslima preko Ebu Hurejre izvjestava da je Poslanik (s) rekao:

"Allah je stvorio Adema po Njegovom vlastitom liku, sezdeset stopa visokog. Onda mu je naredio da ode grupi meleka i da ih pozdravi. "Pazljivo ih slusaj kad ti odgovore na tvoj pozdrav, zato sto ce to biti tvoj pozdrav i pozdrav koji ce prihvatiti tvoji potomci", rece Allah. Pa Adem poslusa i pozdravi ih ovako: "Eselamu Alejkum" (Mir nek je s vama) Oni odgovorise: "Eselamu Alejke Ve Rahmetulah" (Mir nek je s tobom i Allahova Milost dodavsi "Ve Rahmetulah") Zato svako ko udje u Dzenet, imace Ademov lik. Ljudska bica su se postepeno, prolaskom vremena smanjivala, do rasta koji imaju danas".

 

2. Ebu Hurejre izvjestava da je Poslanik (saw) rekao:

"Kad god je neko uvucen u prepirku ili svadju sa svojim bratom, treba da se uzdrzi od toga da ga udari po licu. A to zbog toga jer je Allah stvorio Adema po Svom vlastitom "liku" [Sahih Muslim - str.2016,2017]

 

Ovo su izvjestaji od Ebu Hurejre. Uporedimo ih sad sa predajama saopstenim od strane Ehlul Bejta (as), da bi slika bila kompletna.

 

(b) Ehlul Bejt (as) objasnjava stvarnu istinu:

 

1. Husein ibn Halid kaze:

"Pitao sam Imama Ridu (as) o poznatoj Poslanikovoj (s) predaji da je Allah stvorio Adema po Njegovom liku. On rece: "Prokleti bili oni prenosioci prevaranti koji su izostavili prvi dio hadisa" Onda objasni: "Jednom je Poslanik (s) u prolazu cuo kako dva covjeka vredjaju jedan drugog. Cuo je da jedan kaze: "Nek Allah ponizi i oljaga tvoje lice i lice koje podsjeca na tvoje". Poslanik (s) zastade i posavjetova ga: "Ne govori takve rijeci tvom bratu. Zato sto je Allah stvorio Adema (takodje) u liku slicnom njegovom" (Znaci da Adem takodje podsjeca na tog covjeka).

 

2. U drugoj predaji prenijetoj od Abul Vard od Samame od Princa Vjernika, Ali ibn Abu Taliba (as) citamo:

"Poslanik (s) je cuo da neko vrijedja drugog rijecima: "Nek Allah ponizi i oljaga tvoje lice, i lice koje podsjeca na tvoje" Poslanik (s) je onda rekao: "Cuti! Ne govori tako! Jer je Allah stvorio Adema u liku slicnom njegovom".

 

3. Pored ove dvije predaje, razmotrimo jos jednu koja bi nam dala opstu predstavu na to kako su Imami Ehlul Bejta (as) gledali na antropomorfisticko vjerovanje.

Saduk u svom Tewhidu kaze: "Imam Musa ibn Dzafer (as) je primio pismo u kojem je neko trazio razjasnjenje u vezi vjerovanja u Allahovo tijelo i lik" [Tewhid od Saduka - str.152]. Imam (as) je odgovorio: "Hvaljen nek je Allah! Ne postoji nista slicno Njemu - daleko od tijela i lika".

 

(c) Primjede i Poredjenja:

 

Kad proucimo i uporedimo ove dvije predaje, nalazimo da je Ebu Hurejre u svoje dvije predaje unio dvije dopune i napravio jedan izostatak.

 

a) Izostavljanje:

Kad Ebu Hurejre izvjestava od Poslanika (s), on izostavlja dogadjaj kad je Poslanik (saw) sreo dvojicu ljudi koji se svadjaju i kad je jednog od njih posavjetovao da ne govori lose o ljudskom licu jer ono podsjeca na Ademovo lice. Ovo je zaista jedna vazna omaska, zato sto verzija Ebu Hurejre daje utisak da se zamjenica "njegovo" odnosi na Allaha, dok se u stvari ona odnosi na samog tog covjeka.

 

Ebu Hurejre je mogao da izostavi vazan dio predaje zato sto:

(1) On je obicno predaje pamtio, jer nije znao da cita i pise. Cak i da je znao to mu ne bi bilo dozovoljeno od strane Halifa, koji su do kraja prvog vijeka Hidzretske godine Muslimanima zabranjivali da cuvaju pisane zapise Poslanikovog Suneta.

 

(2) Ebu Hurejre je bio pod snaznim uticajem Kab el-Ahbara koji je medju Muslimane rasirio izopacene price iz Tore. Ocigledno utisak onoga sto je prepricao Kab el-Ahbar je bio snazan na pamcenje Ebu Hurejre, jer je to doslo priblizno oko 20 godina nakon sto je dogadjaj cuo od Poslanika (saw).

 

(3) Greska je vjerovatno bila dio kasnijih tradicionalista koji su zabjelezili Kabove izvjestaje lazno pripisane Ebu Hurejri.

Sta god da je u pitanju, posljedice ostaju nepromjenljive.

 

b) Dva dodatka:

 

(1) U prvoj predaji, Ebu Hurejre pripisuje Poslaniku (s) sljedecu izjavu: "Kad god je neko uvucen u prepirku ili svadju sa svojim bratom treba da se uzdrzi od toga da ga udari po licu...". Ovo je vjerovatno zamjena koju je izmislio Ebu Hurejre, ubacena na izostavljeno mjesto a koje smo pomenuli gore.

 

(2) U drugoj predaji, Ebu Hurejre govori o Ademovoj visini: "Allah je stvorio Adema po Njegovom vlastitom liku, shezdeset stopa visokog". Ocigledno je da ovakve izjave nisu u skladu sa istinom, niti se slazu s naucnim istrazivanjima.

Lako se moze primjetiti da Ebu Hurejreova prica daje upadljivu slicnost sa pricama iz Postanka u Starom Zavjetu. Mijesanjem sa tacnim Poslanikovim (s) predajama, skracenim ovde i dodatim onde, Ebu Hurejre i njemu slicni su uspjeli da izmisljotinama iz Tore daju kredibilitet.

 

One su, prema tome, "Israilijati" koji su napravili tragicno zadiranje u Islamsku Tradiciju i vjerovanje.

Skola Halifa ih je progutala u svakom pogledu, jer su za njih vezana poznata imena poput Ebu Hurejre. Rezultat je bio taj, da kad se god u KurŽanu u odnosu na Allaha pojavila rijec "lice", oni su insistirali na stvarnom, tj. bukvalnom znacenju. Po njima, na Allaha se mogu odnositi sve ljudske karakteristike, mjerila i oblici!

Razmotricemo taj predmet u sljedecim poglavljima, ako Bog da.

 

 

Allahovo "lice"

 

 

(a) Iz Skole Halifa

 

Ibn Huzejma u svom dijelu pod naslovom "Tewhid", na desetoj strani pise: "Poglavlje o potvrdjivanju lica za Allaha, koje je On Sam u sljedecem ajetu opisao kao puno velicanstvenosti i slave:

"I ostace samo lice Gospodara Tvoga, puno velicanstvenosti i slave"

(Kur'an 55:27)

I On je takodje potvrdio da Njegovo lice nece nikad propasti:

"Sve sto postoji ce propasti osim Njegovog lica"

(Kur'an 28:88)

Odmah zatim, Ibn Huzejma iz drugih Kuranskih ajeta trazi dalje dokaze, i kaze: Tako je Allah cvrsto potvrdio da On ima lice, opisano kao Velicanstveno i Plemenito, i ukazao da ce ono uvijek trajati, i da nece propasti..."

 

U svojoj zakljucnoj primjedbi on dodaje:

"Sto god je Allah za Sebe Samog potvrdio, mi takodje podrzavamo. Medjutim, Njegovo lice nije kao lica stvorenja".

Na jedanaestoj strani iste knjige, Ibn Huzejma navodi cetrnaest Poslanikovih (saw) hadisa u kojima je pomenuta rijec "lice" i na tim hadisima zasniva svoja tvrdjenja. Na primer, kad Poslanik (s) moli rijecima: "Trazim utociste u Tvom Milostivom licu...". Ibn Huzejma zakljucuje da Poslanik (saw) rijec lice podrazumijeva u njenom bukvalnom znacenju. Drugim rijecima, on insistira da je "Lice" deo Bozjeg tijela, slicno kao sto je lice dio ljudskog ili zivotinjskog tijela.

 

Pogledajmo sad kakvo su objasnjenje dali Ehlul Bejt (as) u svojim predajama:

 

(b) Iz Skole Ehlul Bejta (as):

 

Kao uvod,razmotrimo predaju od Princa Vjernika, Ali Ibn Abu Taliba (as) u kojoj je on polozio pravila za razumijevanje Kur'anskih ajeta, posebno onih koji se ticu Bozjih Karakteristika.

Jedna osoba je uputila svoje pitanje Ali Ibn Abu Talibu (as), navodeci nekoliko Kur'anskih ajeta na kojima je podigla svoje primjedbe. Od njih smo odabrali dva sledeca ajeta;

Doslovno znacenje ovih ajeta bi bilo:

 

"I kad dodje Gospodar tvoj, i meleki budu sve red do reda ..."

(Kur'an 89:22)

"Zar oni cekaju da vide kako im meleki dodju, ili kazna Gospodara tvoga, ili neki predznaci Gospodara tvoga"?

(Kur'an 6:158)

 

Pitanje je postavljeno u vezi toga hoce li se na Sudnjem Danu Sam Allah pojaviti, kao sto je to ocevidno izrazeno u navedenim ajetima.

Imam (as) je objasnio: "Ono sto je Allah, Najveci objavio u ajetima je apsolutno tacno; ali Njegov dolazak nije isti kao dolazak Njegovih Stvorenja. Ranije sam vas obavijestio da se odredjeni dijelovi Kur'ana ne mogu shvatiti doslovno, umjesto toga se mora razumjeti metafora" Allahov govor nije kao ljudski govor, i Njegovo ponasanje nije kao ljudsko ponasanje. "U namjeri da pojasnim sustinu, dacu ti primjere iz Kur'ana, tako da ce, ako Bog da tvoje shvatanje Kur'ana biti pravilno i tacno. Kur'an izvjestava o rijecima Poslanika Ibrahima:

"Ja idem svom Gospodaru, On ce me uputiti"

(Kur'an 37:99)

 

Ovdje, "idem Gospodaru" ne znaci koracanje prema Njemu pomocu nogu. Ovdje to znaci iskreno i posteno okretanje ka Njemu, kroz obozavanje, trazenje Njegove bliskosti. Mozes li primjetiti razliku izmedju doslovnog smisla i stvarnog znacenja prenijetog putem metafore?

 

Takodje, doslovan prijevod sljedecih ajeta glasi:

"... On vam je spustio osam vrsta stoke"

(Kur'an 39:6)

"Mi smo vam spustili gvozdje u kom je velika snaga..."

(Kur'an 57:25)

 

Ako se ovde oslonis na doslovan smisao, izveo bi zakljucak da su osam vrsta stoke i gvozdje bili "Poslati" ili "spusteni" sa neba. Ali, nesumnjivo je da to nije znacenje. Rijeci ovde znace "stvorili smo" ili "On je stvorio"

(Vidi Tewhid od Saduka, str.265) [Tewhid od Saduka - str.149]

 

Ali Ibn Abu Talib nas je naucio dvijema vaznim pravilima za shvatanje Bozjih Atributa i radnji:

Prvo, Allahovi postupci i dijela se ne mogu porediti sa nasim postupcima i dijelima. Kad Allah u Kur'anu kaze:

"Allah je cuo rijeci ..."

(Kur'an 58:1)

 

To se ne poredi sa slusanjem coveka, zivotinje ili drugog stvorenja. Slusanje kod Allaha ne objelezava takvu stvar.

Allah u Kur'anu objavljuje:

"... Stvorio sam Svojim rukama"

(Kur'an 38:75)

 

Neko takodje moze reci da je stvorio nesto svojim rukama. Ali ovo dvoje ima razlicita znacenja. Allah nema organe, niti mu oni trebaju.

Allah je objavio Poslaniku Musi (as):

Ne bojte se! - rece On, Ja sam s vama, Ja sve cujem i vidim"

(Kur'an 20:46)

 

Biti sa nekim ima drugacije znacenje onda kad se odnosi na nas. Kad je Allah "sa nekim", to ne oznacava fizicko drustvo ili blizinu

Drugo, Princ Vjernika, Ali Ibn Abu Talib (as) je rekao da je bilo potrebno shvatiti stvarnu i metaforicku upotrebu rijeci u Kur'anu, prije nego sto se pocne sa njegovim tumacenjem ili objasnjavanjem. On je radi objasnjenja ovoga i naveo ta dva primjera iz Kur'ana.

Zaista, kad citamo bilo koje dijelo - klasicno ili literarno, na bilo kojem jeziku treba da budemo dovoljno upuceni u govorne figure, razlicitu upotrebu rijeci i sl. Pogledajmo kako se shkola Ehlul Bejta, bazirajuci se na univerzalnim principima, odnosi prema izrazu Allahovo "Lice".

 

Abu Hamza kaze:

 Pitao sam Imama Muhameda Bakira (as) za znacenje ajeta:"Sve sto postoji ce propasti, osim Njegovog lica" Imam je odgovorio: "Da li se oni usudjuju da pretpostavljaju da Allah ima lice i da ce sve osim Njegovog lica propasti i umrijeti? Allah je iznad i daleko od toga da ima lice! Pravo znacenje ovog ajeta je u tome da ce propasti sve osim Allahove vjere, pravca i puta koji vodi do Njega".

 

U drugoj predaji od Imama Dzafera Sadika (as) ovaj ajet je dalje objasnjen:"Sve ce propasti osim usvajanja pravog puta"

Oba objasnjenja ukazuju na jednu istu stvar - na pravi put ili Allahovu vjeru. Ovako skola Ehlul Bejta (as) tumaci frazu "Allahovo lice".

Pogledajmo sad koliko mnogo je u Arapskom jeziku pridodato znacenja rijeci "WAJH" koja su odvojena od zajednicki shvacenog znacenja, tj. lice.

 

1. Wajh znaci "pocetak" ili "rani dio", kao sto je upotrebljeno u izrazu Wajhun Nahar -tj. jutro.

2. Wajh znaci "istina" ili "sustina stvari" - kao sto u Arapskom kazu: Asaba Wajhal Masha'lah - tj. Dosao je do sustine.

3. Wajh znaci "pravac", "cilj", poput: Itadzahat Tijarah - tj. Ciljao je na poslove trgovine. [Ova tri znacenja su uzeta iz Mufradatul Kur'an od Ragiba]

 

Ova znacenja su utvrdjena od modernih Arapskih naucnika kao sto je autor "Mudzamu Alfazil Kur'an al-Kerim", objavljenog 1390 Hidzretske u Egiptu.

S pogledom na razlicito znacenja rijeci "WAJH", skola Halifa je imala nemoguc razlog da ostane vjerna samo jednom znacenju koje je sugerisalo da Allah ima tjelesne organe na isti nacin kao sto mi ljudska bica imamo. Sasvim je jasno da su oni bili pod uticajem Jevrejskih interpolacija i predaja koje su bile pripisane Ashabima kao sto je Ebu Hurejre.

 

U ovoj kratkoj raspravi uvidjamo da dvije skole imaju potpuno razlicita gledista u vezi Allaha. Jedni vjeruju u antropomorfizam, zamisljajuci Njega poput nas ili poput nekog drugog bica koje posjeduje organe i ligamente. Drugi vjeruju u Postojanje daleko iznad i uzviseno, na nacin neuporediv sa stvorenjima.

U KurŽanu postoje ajeti koji za razjasnjenje zahtijevaju Bozansku pomoc, a ta pomoc dolazi kroz Poslanika (s) ili njegov cisti i neuprljani Ehlul Bejt (as). Allah kaze:

"... U njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni cija su srca pokvarena - zeljna smutnje i svog tumacenja - slijede one sto su manje jasni. A tumacenje njihovo zna samo Allah"

(Kur'an 3:7)

 

Allah je Njegovom Poslaniku (s) povjerio duznost da objasni sva znacenja Kur'ana:

"A tebi objavljujemo Kur'an da bi objasnio ljudima ono sto im se objavljuje..."

(Kur'an 16:44)

A Poslanik (s) je svoje znanje dao Ali Ibn Abu Talibu (as) koji ga je zabjelezio i odano povjerio pamcenju. Posle smrti naseg Poslanika (s) Muslimani su se, kad god se pojavila neka teskoca u vezi shvatanja Kur'ana, obracali Aliju (as) i on je uvjek pruzao zadovoljavajuce odgovore. Znanje kod Ehlul Bejta (as) je bozansko. Ono se ni na jedan nacin ne oslanja na licno misljenje ili tumacenje ucenjaka koji su bili pod uticajem ne-Islamskih ideja.

Poglavlje koje sledi ce ove razlike postaviti u jasan okvir.

 

 

Allahove "oci"

 

 

(a) Iz skole Halifa

 

U knjigama Tefsira i tradicije, ucenjaci gornje skole su saopstili od Ebu Hurejre, koji je rekao: Kad je Poslanik (s) izrecitovao sljedeci ajet:

"Allah vam zapovjeda da odgovorne sluzbe onima koji su ih dostojni povjeravate i kada ljudima sudite da pravilno sudite. Uistinu je divan Allahov savjet! Nema sumnje, Allah sve cuje i vidi"

(Kur'an 4:58)

 

Primjetio sam da je Poslanik (s) demonstrirao Allahovo slusanje i gledanje tako sto je svoj palac stavio na usi, a prst na svoje oko".

Kad je Ebu Hurejre ispricao gornju pricu, on je dokazivanje ponovio stavljanjem svojih prstiju na oko i na uho. To je uradio kako bi naglasio da Allah cuje uz pomocu usiju i vidi pomocu ociju.

"Dzehmija" je sekta koja je pobijala i odbacivala takve ideje. U pobijanju ove skole (Dzehmija), Abu Davud u svom Sunanu bjelezi sljedece: Ova predaja od Ebu Hurejre pobija vjerovanje Dzehmija (koji vjeruju da Allah nema tijelo i organe"!)

Ebu Hurejreova izmisljotina je alime iz skole Halifa povela u vjerovanje da, kad se god u Kur'anu u vezi sa Allahom pojavi rijec "Ain", ona treba da se uzme i svati kao stvarno oko - dio tijela kojim se gleda.

Tako nalazimo da Ibn Huzejma - Imam Imama, kako ga zovu u toj skoli - u svojoj knjizi "Tewhida" donosi posebno poglavlje u kome dokazuje "da Allah, Najveci, ima oci". On pise:

"Mi neprestano ponavljamo ono sto je u Svojoj Knjizi sam Allah rekao, i sto je Njegov plemeniti Poslanik (s) potvrdio u vezi toga da Allah ima oci". On zatim citira sledece ajete:

(Bog je rekao Poslaniku Nuhu as)

"I Gradi ladju pred nasim ocima i po nasem nadahnucu ..."

(Kur'an 11:37)

(U vezi Nuhove ladje)

"Ona plovi pod Nasim ocima ..."

(Kur'an 54:14)

(U vezi Poslanika Musa as)

"I Ja sam na tebe prosuo ljubav i da rastes pod okom Mojim"

(Kur'an 20:39)

(U vezi naseg Poslanika(s)

"A ti strpljivo cekaj presudu Gospodara tvoga, jer ti si u Nasim ocima" (Kur'an 52:48)

 

Ibn Huzejma kaze:

"S pogledom na ove Kur'anske ajete za svakog vjernika je duznost da potvrdi vjerovanje da Allah ima oci, sto je i On Sam za Sebe potvrdio.

"A ko god ne vjeruje u ono sto je Allah u Svojoj Knjizi objavio i sto je Sam Sebi prepisao, sigurno nije Musliman. Znacenje KurŽana je obilno prikazano od Poslanika (s) samog, jer mu je Allah u Kur'anu naredio:

A tebi objavljujemo Kur'an da bi objasnio ljudima ono sto im se objavljuje

(Kur'an 16:44)

"Poslanik (s) je u svom objasnjenju jasno izjavio da Allah ima dva oka! Njegovo tumacenje je slaganje sa tekstom Kur'ana, istog Kur'ana koji je u obliku knjige izmedju dvije korice, i koji se cita u dzamijama i skolama". [Tewhid od Ibn Huzejme - str.42]

 

Nezadovoljan diskusijom, on pribjegava predajama, medju kojima je i jedna od Ebu Hurejre. Na kraju, on pruza sljedecu pricu od Abdulaha ibn Omera:

Poslanik (s) je rekao: Allah nije slijep na jedno oko kao Dedzal koji ne vidi na njegovo desno oko. Ono tece kao sjeme grozdja".

 

(b) "Oci" u skoli Ehlul Bejt (as):

 

Imami Ehlul Bejta (as) su dali pravo znacenje ajeta. Medjutim, mi se u ovom predmetu moramo pomoci nekim detaljima:

Ibn Huzejma je rijeci "Ain" ili "A'junina" uzeo doslovno da bi njima opravdao svoju tvrdnju da te rijeci oznacavaju Allahove oci.

Medjutim istina je da rijec "Ain" i njene izvedenice u Arapskom jeziku imaju nekoliko znacenja. Za vise detalja, citaoc se moze obratiti na poznati leksikon "Lisanul Arab".

U Mudzamul Udaba (2/11) nalazimo hvalospjev od Ibn Faris Ahmed ibn Zekerija (umro 369 Hidzretske) u kojem se svaki kuplet zavrsava sa rijeci "Ain", i svaki put u drugom znacenju.

Seid Mohsin Emin ima slican hvalospjev od sezdeset kupleta.

Casni Kur'an je ovu rijec upotrebio u oba smisla, stvarnom i metaforickom. Na dvadeset jednom mjestu, Kur'an rijec "Ain" koristi da oznaci strujanje vode ili rijeke.

Medjutim, vazna stvar je da ajeti koje je citirao Ibn Huzejma da bi potkrepio svoje vjerovanje, svi imaju rijeci koriscene u figurativnom, prenosnom smislu. Mi na jeziku Bosnjaka kazemo: "drzati na oku", sto znaci pazljivo kontrolisati - oprezno posmatranje; "u ocima zakona", sto znaci misljenje ili sud zakona; "oko doma", sto znaci njegov centralnu dio, - i tako dalje.

 

U poznatoj knjizi Madzma Al-Lugat Al-Arabija objavljenoj u Egiptu, nalazimo: "U Kur'anu, rijec "Ain" je upotrebljena u oba znacenja, stvarnom i metaforickom. Na primjer, u ajetima:

"Zena Faraonova rece: On je radost oku, za tebe i za mene..."

(Kur'an 28:9)

(Merjemi a.s:) "Pa jedi i pij i osvjezi svoje oci..."

(Kur'an 19:26)

Ovde je ocigledno da fraze koje su upotrebljene uz "Ainan" i "Ainin" obije saopstavaju radost i zadovoljstvo".

 

Istorija nam govori da je Allah majci Poslanika Musa (as) naredio da ga baci u rijeku. Musa (as) je na rijecnim talasima kao dijete stigao do Faraonove palate, da bi tu, pored Faraona porastao kao njegov sin. Citav tekst tog ajeta glasi:

Zena Faraonova rece: On je radost oku, za tebe i za mene; ne ubij ga, mozda ce nam od koristi biti, a mozemo ga i posiniti..."

(Kur'an 29:9)

 

U drugom primjeru, ajet se odnosi na Merjemu, majku Poslanika Isa (as). Posto je rodila Isa (as), ona je bila tuzna jer je znala da ljudi nece vjerovati da je bila cedna, i da je Isa (as) rodjen bez oca, po Bozjem naredjenju. Pa je Allah rekao:

"Ne zalosti se! jer je Gospodar tvoj dao da ispod tebe potece potok, i zatresi palmino stablo, ono ce po tebi posuti svjeze datule. Pa jedi i pij i osvjezi svoje oci"

(Kur'an 19:24-26)

 

Sad takodje i ajeti koje je citirao Ibn Huzejma traze analizu. Prvi ajet se obraca Poslaniku Nuhu (as): Pravo znacenje ovog ajeta je: "Gradi ladju pod Nasom paznjom i zastitom"

Drugi ajet takodje znaci da Nuhova ladja plovi pod Allahovom brigom i zastitom.

U trecem ajetu Allah otkriva Poslaniku Musau (as). Pravo znacenje ovog ajeta je: "I Ja sam na tebe prosuo ljubav i da rastes pod Mojom zastitom i brigom"

Konacno, cetvrt ajet se obraca nasem Poslaniku (as) u znacenju: "(O Poslanice) - A ti strpljivo cekaj presudu Gospodara tvoga, jer ti si voljen i zasticen"

Na kraju, predaja koju je saopstio Abdullah ibn Omer podvlaci tacku da Allah nije slijep poput Dedzala (anti-Hrist). Dobro, ovo nam daje nagovjestaj da on zeli da mi vjerujemo da Allah oba Svoja oka ima zdrava i neostecena!

 

U svjetlu nase gornje diskusije, mozemo zamisliti kako ovaj izvjestaj moze biti dostojan povjerenja!

Vec smo ukazali na to kako su Ebu Hurejre i njegova legija bili nepouzdani, i kako su ostali pod uticajem Jevrejske i Hriscanske propagande. Na taj nacin, cisto Islamsko vjerovanje je bilo okaljano pokvarenim izvjestajima baziranim na izopacenostima iz Tore i drugim ne Islamskim tekstovima.

 

 

Allahove "ruke"

 

 

(a) U skoli Halifa:

 

Ucenjaci gornje skole su u njihovim knjigama ispricali od Ebu Hurejre koji je od Poslanika (s) prenio sledece:

"Adem i Musa su imali sljedeci razgovor: Musa rece: "O Ademe! Allah te je stvorio Njegovim rukama ....... ali si ti zbog tvog grijeha izveo ljude iz Dzeneta" Adem odgovori: "O Musa, Allah te je zaista pocastvovao i Njegovim rukama napisao za tebe Toru"

U drugoj predaji od Ebu Hurejre nalazimo: "Allah silazi na prvo nebo, siri Svoje dvije ruke i kaze ......"

 

"Prsti"

 

U Kur'anu nije pomenuta rijec "prsti" u odnosu na Allaha, pa je Ibn Huzejma morao da se osloni samo na predaje kako bi dokazao da Allah ima prste. Takozvane predaje se mogu naci u knjizi Tewhida od Ibn Huzejme, u Sahihima Buharija i Muslima, Sunanu od Tirmizija, Sunanu od Ibn Madze, Tefsirima Tabarija, Ibn Kasira i Sujutija. Jedna takva predaja je:

Abdullah prica da je Poslaniku (s) dosao rabin i rekao:

 

"O Muhamede! mi u Tori citamo da Bog nebo drzi na jednom prstu, na jednom drzi drvece, na jednom vodu, na jednom zemlju, i na jednom sva stvorenja! A onda kaze: "Ja sam Kralj"! Poslanik (s) se u znak slaganja sa onim sto je rekao rabin nasmijao, i onda izrecitovao sledeci ajet:

"Oni ne velicaju Allaha onako kako Ga treba velicati; a citava zemlja ce na Sudnjem Danu biti u Njegovoj saci, a nebesa ce u Njegovoj desnici zamotana biti"

(Kur'an 39:67)

 

Ovi izvjestaji od Ebu Hurejrea i drugih su alime skole oprecne skoli Ehlul Bejta (as) natjerali da usvoje doslovno znacenje rijeci "Jadulah" kad god se ta rijec pojavi u Kur'anu.

Ibn Huzejma u svojoj knjizi "Tewhida" ima poglavlje koje kaze:

"Dokaz da Najveci, Allah, Stvoritelj, ima ruke:

Nesumnjivo, Allah Najveci ima dvije ruke kao sto smo saznali iz Kur'anskih ajeta.

[Tewhid od Ibn Huzejme - str.53]

 

Zatim citira sledece ajete kako bi njima potkrepio svoje tvrdjenje:

"Jevreji govore: Allahova ruka je stisnuta. Stisnute bile ruke njihove i prokleti bili zbog toga sto govore! Ne! Obje ruke Njegove su otvorene, On udjeljuje koliko hoce ... "

(Kur'an 5:64)

"Pa neka je hvaljen Onaj u cijim rukama je vlast nad svim, Njemu cete se vratiti"

(Kur'an 36:83)

"O Allahu, koji svu vlast imas, Ti vlast onome kome hoces dajes, a oduzimas je od onoga od koga hoces; ti onoga koga hoces uzvisujes, a onoga koga hoces unizujes; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve mozes"

(Kur'an 3:26)

 

Pogledajmo sad sta je rekla skola Ehlul Bejta (as):

 

(b) Odgovori Ehlul Bejta (a.s.):

 

(1) Muhamed ibn Muslim [Tewhid od Saduka - str.153] je pitao Imama Muhameda Bakira (as) u vezi sljedeceg ajeta;

".....O Iblisu! - rekao je On - sta te je navelo da se ne poklonis ono me koga sam stvorio Svojim rukama..."

(Kur'an 38:75)

Imam (as) je odgovorio: "Jad (ruka), se u Arapskom jeziku koristi da oznaci snagu i izdasnost"

Zatim je iz Kur'ana i Arapske literature dao dalje primjere da bi potvrdio govornu figuru.

Navedimo neke od primera koje je dao:

(O Poslanice) I sjeti se Naseg roba Davuda, covjeka ruke...

(Kur'an 38:17)

Imam (as) je ukazao na cisto metaforicko pozivanje na "ruke" u ovom ajetu. Ono sto Allah zeli da saopsti je da je Davuda blagoslovio snagom. Onda je nabrojao primjere snage kojom je Davud bio obdaren.

"Mi smo nebeski svod sazidali rukama ..."

(Kur'an 51:47)

Imam je objasnio da ovdje "ruke" oznacavaju snagu.

"I dao im ruku sa duhom od Sebe ..."

(Kur'an 58:22)

 

U ovom ajetu "ruka" oznacava jacanje ili opunomocenje.

Citirajuci Arapsku literaturu, Imam (as) je rekao: Oni govore: "Taj i taj ima mnogo ruku nada mnom". Ovo znaci da ja zbog obaveze imam dug zahvalnosti prema njemu. Jos jednom Arapski ima izreku: "On ima bijelu ruku nada mnom"! Ovo znaci "On me je obavezao". U ovom kontekstu, ruka znaci dobrocinstvo.

 

(2) Muhamed ibn Ubejda je pitao za isti ajet sure Sad (Kur'an 38:75) Imama Ridu (as). Odgovor je bio: "koga sam stvorio Svojim rukama" u ovom ajetu podrazumeva "Mojom snagom i moci" [ewhid od Saduka - str.153-154]

 

(3) Sulejman ibn Mahran kaze da je pitao Imama Dzafera Sadika (as) za znacenje ajeta u kojem Allah objavljuje:

"a cijela zemlja na Sudnjem Danu ce biti u Njegovoj saci ..."

(Kur'an 39:67)

 

Imam (as) je rekao: "To oznacava apsolutnu kontrolu i vlast - nedeljive s nikim"

Muhamed Ibn Ubejda je zatim upitao za ostali deo ajeta:"...a nebesa ce u Njegovoj desnici zamotana biti..." Imam (as) je objasnio: "Allah je upotrebio rijec "Jamin", sto znaci ruka, a "ruke" oznacavaju Njegovu moc i snagu. Nebesa ce biti zamotana Njegovom snagom"

Rijeci "saka" ili "Njegova desnica" ne znace pesnica ili desna ruka. One se ne odnose na nikakav organ kao sto smatraju u skoli Halifa.

Zamisljanje organa i tjelesne egzistencije u vezi Allaha je odavati se sirku - i to je bio razlog zasto je Imam Dzafer Sadik (as) poslije odgovora na pitanje insistirao na kompletiranju ajeta

On je naveo:

"Hvaljen neka je Allah! On je Visoko i Iznad onih koje Mu oni pripisuju"

(Kur'an 39:67) [ewhid od Saduka - str.160-161]

 

Posmatranja:

Ehlul Bejt (as) su svoje argumente bazirali na pravom znacenju Tewhida, u isto vrijeme se obilno oslanjajuci na opstu upotrebu rijeci kod Arapa i u njihovoj literaturi.

Ragib Isfahani u svom poznatom dijelu "Mufradatul KurŽan" kaze: "Jad" znaci "ruka", ud. Ali, isto tako, ona ima i druga znacenja, kao sto su kontrola, snaga i razboritost".

Eqipatski alimi su naveli devet razlicitih znacenja rijeci "Jad", koja su drugacija od "ruka". Na primjer, sljedeci ajet:

"...u Cijim rukama je vlast nad svim..."

(Kur'an 36:83)

se prevodi kao: "...u Cijoj apsolutnoj kontroli je vlast nad svim..."

 

Najsmutljivija stvar je to sto su ovi alimi - koji su Allahu pripisali ruke i druge udove prilikom tumacenja relevantnih ajeta usvojili drugaciji stav onda kad je rijec upotrebljena u odnosu na Poslanika (s).

U sljedecem ajetu koji se obraca Poslaniku (s), svi prevodioci i komentatori su se slozili da on znaci:

"Ne suzavaj svoju ruku u skrtosti"

(Kur'an 17:29)

Niko od njih u ovom slucaju rijec "ruka" nije uzeo doslovno. Ali kad se ista rijec odnosila na Allaha, oni su pribjegli njenom opstem, bukvalnom smislu, potpuno zapostavljajuci metaforu.

Ovo prenosi ogroman uticaj prihvacen od Jevrejskih i Hriscanskih ideja, koje su bile nemilosrdno osnazene preko nekih od bezobzirnih Poslanikovih (s) drugova.

Prica se ne zavrsava na ovom mjestu. Interesantna diskusija jos slijedi.

 

 

Allahove "noge" i Njegova "Kolenica"

 

 

Iz skole Halifa

 

U knjizi Tewhida od Ibn Huzejme, pomenuto je nekoliko predaja koje se odnose na Allahovo "stopalo" i "nogu", a koje su uglavnom prenijete preko Ebu Hurejre. One se takodje mogu naci u Sahihu Buharija, Sahihu od Muslima, Sunanu Tirmizija, Mussnadu Imama Ahmeda i u Tefsirima Tabarija, Ibn Kasira i Sujutija.

 

Ebu Hurejre prenosi od Poslanika (s):

 "Dzenet i dzehenem su imali prepirku, svaki je pokusavao da dokaze svoju prednost nad drugim. Onda je dzehenem rekao: "Ja sam privilegovan prisustvom oholih i mocnih ljudi u sebi". Dzenet rece: "Ne znam zasto nije nikom, osim slabih i skromnih dozvoljeno da boravi u meni"! Pa se Bog obrati Dzenetu: "Ti si Moja Milost i kroz tebe Ja na Moje robove obasipam milost". Onda rece dzehenemu: "Ti si Moj gnjev, i kroz tebe, Ja kaznjavam one koje zelim da kaznim. Svako od vas ce biti pun". Medjutim dzehenem nece biti ispunjen, pa ce Allah ubaciti Svoju nogu u njega. Tad ce dzehenem uzviknuti: "Dosta! Dosta"! Na taj nacin ce dzehenem biti pun, jer Allah nije nepravedan prema nikom. Sto se tice Dzeneta, On ce posebno stvoriti nova stvorenja da ga ispuni"

 

 

"Koljenica"

 

 

U Sahihu Buharija, Mustadraku od Hakima, Tefsirima Tabarija, Ibn Kasira i Sujutija, nalazimo predaje koje se bave "Alahovom nogom". U sljedecem ajetu:

"Na dan kada ce kolenica biti polozena i oni budu pozvani da padnu na tle, ali nece biti u stanju da urade to"

(Kur'an 68:42)

 

"Ebu Said, Poslanikov (s) drug, saopstava da je od njega cuo sljedece:

"Nas Gospodar ce poloziti Svoju golu kolenicu, i tad ce svi vjernici i vjernice kleknuti pred Njim, osim onih koji su Ga obozavali na Zemlji, samo da bi se napravili vazni ili da bi izazvali divljenje drugih - oni nece biti u stanju da se sagnu i ostace uspravno".

 

Ova predaja je detaljno obradjena kod Buharija u poglavlju Tewhida; mi navodimo neke odlomke:

 

Na Sudnjem Danu ce biti objavljeno: "Nek se svako od vas postavi iza bozanstava koja ste obozavali. Ljudi ce pojuriti da oblikuju skupine iza njihovih bozanstava, osim Allahovih obozavatelja koji ce nepokolebljivo ostati na zemlji da Ga cekaju. Zatim ce se pojaviti Allah.i upitace ih: "Jeste li imali ikakav znak raspoznavanja ili simbol izmedju vas i Allaha pomocu kojeg biste Ga prepoznali"? Da, oni ce reci: "Koljenicu". Tada ce Allah otkriti Svoju kolenicu, nakon cijeg vidjenja ce vjernici pasti na sedzdu i poci za Njim u dzenet.

 

Poslije citanja gornje predaje, namecu se mnoga zanimljiva pitanja:

 

(a) Kakva je priroda ovog "znaka za raspoznavanje" ili "simbola" koji je predstavljen preko Allahove koljenice?

(b) Kad su naucnici skole Halifa prvo vidjeli koljenicu, pa se nadaju da je na Sudnjem Danu prepoznaju kao znak?

(c) Ako su je vidjeli na Zemlji, kakva je to onda ona?

(d) Koje je velicine?

 

Objasnjenje skole Ehlul Bejta (as):

Uzmimo sljedeci ajet:

"Na dan kada ce koljenica biti polozena i oni

budu pozvani da padnu na tle, ali nece biti u stanju da urade to"

(Kur'an 68:42)

Ubejda ibn Zararah kaze: Pitao sam Imama Dzafera Sadika (as) o ovom ajetu. On je smjesta stavio ruku na glezanj, pomjerivsi odjecu s njega, i drzuci ruku na glavi, rece: "Slavan nek bude Allah, Koji je Visoko i Iznad"

 

Sejh Saduk kaze da je svrha ovog gesta bila da saopsti da je Uzviseni Allah iznad toga da ima nogu ili koljenicu.

Drugi prijatetelj Imama (as) po imenu Muhamed ibn Ali Halabi je pitao o otkrivanju koljenice.

Ovog puta, Imam (as) je dao detaljan odgovor.

Rekao je: "Blagoslovljen je Mocni (Allah)"! Zatim je izrecitovao cio ajet, zajedno sa ajetom koji slijedi:

"... ali nece biti u stanju da padnu na tle" "Oborenih pogleda i prekriveni sramotom ce biti nevjernici - a bili su pozivani da licem padnu na zemlju dok su zdravi i citavi bili"

(Kur'an 68:42)

Imam (as) rece: "Izraz je metafora koja se odnosi na najteze i najmucnije trenutke. Ona opisuje kako ce odredjeni ljudi na Sudnjem Danu biti savladani ljagom i stidom, bez prilike da se pravdaju. Ajeti, kad se zajedno citaju, objasnjavaju metaforu"

 

Sejh Saduk u svojoj knjizi Tewhida dalje rasvijetljava:

"Kad je Imam (as) rekao: "Nek bude blagoslovljen Mocni (Allah)", a zatim skinuo pokrivac sa jedne noge, to je znacilo da je Allah iznad posjedovanja bilo kakvog uda! Izraz "polozena koljenica" ne moze biti uzet doslovno".

 

"Otkrivanje koljenice" kako se koristi u Arapskoj literaturi

 

 

Abdullah ibn Abas, Poslanikov (s) rodjak, je rekao:

Kad god nisu u stanju da razumijes KurŽan, trazi objasnjenje u Arapskoj literaturi. Tamo u njegovoj upotrebi mozes naci znacenje. Zar nisi cuo Arapskog pjesnika koji je rekao: "KAMATIL HARBU BINA ALA SAKIN" - Rat je zapoceo sa svom njegovom ostrinom i teskocama ..."

Tako, u ovom ajetu "otkrivanje koljenice" opisuje ogroman strah, stid i nevolju koje ce prevagnuti tog dana [Tefsir od Sujutija - 6/254]

 

Ragib Isfahani u svom poznatom dijelu "Mufradat al-Kur'an" je dao isto znacenje ovog ajeta kao sto je objasnio Ibn Abas. Takodje, i Egipatski ucenjaci su podrzali isto tumacenje u "Mudzan al faz al Kur'an al kerim".

 

Ocigledno, ova metafora je kod Arapa i njihovih ucenjaka bila dobro poznata u zadnjih cetrnaest vijekova. Zalosno je sto je skola Halifa usvojila predaje od Ebu Hurejre i njemu slicnih, koje Allahu pripisuju udove i ligamente.

Glagol je u ovom ajetu upotrebljen u pasivnom obliku: sto znaci "bice polozena....". Mi ipak vidimo da njihovi alimi ovaj glagol prihvataju u njegovom aktivnom vidu,....., i odatle ova verzija: "Allah ce otkriti Svoju kolenicu".

 

Da rezimiramo:

1. Skola koja odvraca od Ehlul Bejta (as) je pogresno tumacila Kur'an.

2. Oni su Poslaniku (saw) pripisali falsifikovane predaje

3. Oni su medju Muslimane uveli antropomorfizam

 

Mi ostajemo uvijek duzni Ehlul Bejtu (as) koji je uprkos svim teshkocama nastojao da sacuva cistocu ISLAMA, i takodje pravo znacenje Kur'ana i Hadisa.

Sva slava Allahu! Mi sad znamo da Allah nema oblik i tijelo. On nema udove, niti Mu trebaju. Jer da ima tijelo, On mora da ima i prebivaliste! Razmotrimo dalje zamke u koje je upala skola Halifa!

 

 

"Tron" (Ars) i "Stolica" (Kursij)

 

 

U vidjenju skole Halifa:

Prema skoli Halifa, prirodno, Allah mora da ima prebivaliste! Posto su Ga zamislili kao osobu koja ima tijelo i udove, oni onda moraju da nadju mjesto koje ce to tijelo zauzimati. Pa tako nalazimo da lider antropomorfizma, Muhamed ibn Osman Darami (umro 280 Hdz.) u svojoj knjizi "al-Rad ala al-Dzehmijah" pise:

"Nesumnjivo je da je Allah priznao i ocrtao Prijesto iznad sedmog neba, kojeg nose meleki. Allah, kao sto je Sam Sebe opisao, se ne poredi se sa Svojim stvorenjima".

Zatim nastavlja u trinaestom poglavlju iste knjige, pod naslovom "Cvrsto utemeljenje Gospodara, Najveceg, na Prijestolu, Njegovo uzdizanje na nebesa i Njegovo bice drugacije od stvorenja".

Slicno ovome, i Ibn Huzejma u svojoj knjizi Tewhida ima poglavlje sa naslovom "Cvrsto utemeljenje naseg Stvoritelja, Najveceg, na Svom Prijestolu, i iznad toga i iznad svega".

U Daramijevoj smutljivoj raspravi, nalazimo kako odlucno pobija one koji vjeruju da je Allah prisutan svuda. On tako navodi Poslanikovu (s) predaju:

"Sjeme u materici ostaje cetrdeset noci i onda se melek zaduzen za ljudske duse penje od njega do Gospodara i pita: "O Boze! Je li za ovog tvog roba odredjeno da bude muskarac ili zena..."?

 

Zatim Darami kaze: "Da je istina ono sto vi vjerujete, onda bi Allah bio prisutan u materici zajedno sa sjemenom. Ako je tako, zasto je onda melek morao da se penje od njega"?

On dalje dodaje: "Allah zivi i postoji odvojeno od Njegovih stvorenja. Zasto On za Sebe treba da prebivaliste nadje na prljavim mjestima, u iznutricama ljudskih bica, ptica i zivotinja? Zasto bi svaki kutak i skroviste sadrzavali Njega"?

Darami, Ibn Huzejma i drugi alimi iz skole Halifa svoje vjerovanje o stvarnom Allahovom "Prijestolu" i "Stolici", potkrepljuju brojnim ajetima iz Kur'ana i predajama. Slijede neki primjeri.

 

 

"Ars i "Kursi" kako ih shvataju u skoli Halifa

 

 

Buhari, Tirmizi, Ibn Madza, Ahmed Hanbal, Tabari, Ibn Kasir i Sujuti, u svojim glavnim dijelima su zabjelezili sljedece:

Poslanik (s) je bio upitan: Gdje je prebivao Allah prije nego sto je stvorio univerzum"? Odgovorio je: "On je bio u tami, teskim oblacima - bez vjetra i ispod i iznad. Tamo nije bilo nijedno stvorenje. Njegov "Prijesto" je bio iznad vode"

 

Ovi alimi su tumacili sljedeci ajet:

"A Njegov Prijesto je iznad vode bio..."

(Kur'an 11:7)

kao materijalan prijesto koji je smjesten iznad vode. Oni u daljem razjasnjenju navode sledecu nepodnosljivu predaju:

Poslanik (s) je rekao:

"Razdaljina izmedju neba i zemlje je sedamdesetjednu, sedamdeset dvije ili sedamdeset tri godine. A ista je i razdaljina izmedju drugog i treceg neba, do sedmog. A iznad sedmog neba je okean cija se dubina mjeri razdaljinom izmedju dva neba. Iznad okeana se nalazi osam planinskih jarceva, njihova kopita i koljena su siroka kao razdaljina izmedju dva neba. Na njihovim ledjima se nalazi Allahov divovski Prijesto (Ars), cija je visina jednaka razdaljini izmedju dva neba. Tamo, na njemu sjedi Allah, Najveci i Blagoslovljeni [Sunan Abu Davuda - 4/231, Sunan Ibn Madze - 1/69, Musnad od Ahmeda Hanbala - 1/207]

Skripeci "Prijestol":

 

Citaj sljedecu pricu od Ibn Huzejme, Abu Davuda, Ibn Asira i Alusija, i smij se!

Izvjestaj kaze da je Poslanik (s) jednom skupio prste u obliku kupole i rekao: "Allahov "Prijesto" (Ars), iznad nebesa, je ovakav. I on trijesti i skripi kao sto skripi novo sjedlo za kamilu kad ga neko jase"

Abu Davud u svom Sunanu, od Ibn Basara prenosi sljedecu predaju:

"Allah sjedi na Svom "Prestolu" (Arshu) a "Presto je iznad vode. I "Prijesto" pod Njim zvekece kao sto zvekece kamilje sedlo kad ga neko jase".

 

Tabari, Ibn Asir i Sujuti u njihovim Tefsirima prenose sljedece od Halife Omera:

Jednom je kod Poslanika (s) dosla neka zena i preklinjala ga: "Zamoli se da ja budem sa onima koji ce uci u Dzenet". Poslanik (s) uskliknu Allahovo ime i rece: "Allahova "Stolica" je siroka kao nebo i zemlja; i ona skripi pod teretom, kao novo sedlo pod tezinom covjeka. A On prevazilazi "Stolicu" po cetiri prsta sa svake strane"!!

Dobro, ovde je Allah tako gojazan da ne odgovara Svojoj "Stolici" - nek nas Allah sacuva od takvih srditih vjerovanja. Razmatrimo sad njegov izvor.

 

Kab el-Ahbarova prica:

On kaze: "Allah je stvorio sedam nebesa, a takodje kao njih i zemlju; a onda nebesa odaljio jedna od drugih na istu razdaljinu kao sto je to izmedju neba i zemlje na ovom svijetu, i ucinio ih zbijenim. Onda je iznad njih podigao Svoj "Prijesto" (Ars) i na njega se smjestio. Zato svako nebo medju nebesima, pod tezinom Svemocnog Allaha skripi i zvekece na isti nacin kao shto shkripi novo kamilje sedlo pod tezinom jahaca kad prvi put sedne na njega"

Ovo je izvor. To je bio Kab el-Ahbar, bivsi rabin, koji je ovu besmislicu unio u vecinu Islamskih predaja i lazno je pripisao Poslaniku (s).

 

Kakav je "Kursi" i ko su nosaci?

 

U svom komentaru Makatil pretresa sljedeci Kur'anski ajet:

"Njegov "Prijesto" obuhvata i nebesa i zemlju..."

(Kur'an 2:255)

On kaze: Prijesto ili (Stolicu) nose cetiri meleka. Jedan ima ljudsko lice i on moli hranu za ljudsku vrstu. Drugi ima zivotinjsko lice, kao sto je lice bika. On od Allaha trazi hranu za zivotinje. Treci melek izgleda kao orao i predstavlja ptice. On moli za ptice. Cetvrti je kao lav, on predstavlja divlje zivotinje, i moli za njihovu opskrbu. [efsir od Makatila - 1/122]

 

Izvjestaji iz skole Halifa su puni smutljivih i izmisljenih prica.

Vise o tome kad budemo raspravljali njihovo vjerovanje o Allahovom prisustvu na Sudnjem Danu

 

Ibn Huzejma je u svojoj knjizi Tewhida naveo sljedece ajeta da bi dokazao da nam je sam Allah objelodanio mjesto Svog prebivalista!

"Allah, Najmilostiviji, se smjestio na Prijestolu..."

(Kur'an 20:5)

"A onda se smjestio na Prijestolu..."

(Kur'an 25:59)

"A Njegov Prijesto je iznad vode bio..."

(Kur'an 11:7)

 

Ibn Huzejma vjeruje da se ovi ajeti odnose na komad namjestaja koje Allah koristi kao Svoja sjedista! I on u tome nije sam. Mnogi drugi naucnici su sljedili njegov trag, zaboravljajuci da su ti izrazi korisceni metaforicki kako bi predstavili "kraljevstvo" i "vlast".

Skola Ehlul Bejta (as):

Imam Dzafer Sadik (as) je bio upitan za sljedeci ajet:

"Njegov Prijesto obuhvata i nebesa i zemlju..."

(Kur'an 2:255)

Rekao je: "Prijesto" oznacava Njegovo znanje, i ajet znaci: "Njegovo znanje obuhuata i nebesa i zemlju"

U drugoj predaji od Imama Dzafera Sadika (as) nalazimo sljedece rijeci:

 "Nebesa i zemlja su potpuno u Njegovom Kursiju" [Tewhid od Saduka - str.327,328] tj. Znanju

Drugi covjek je dosao kod Imama Dzafera Sadika (as) i trazio objashnjenje za "Ars" iznad vode".

Imam (as) upita: "Sta kazu oni"?

Covjek rece: "Oni kazu da je Allahov Prijesto iznad vode i da On sjedi na njemu" Imam (as) rece: "To je zaista laz! Ko god vjeruje da se. Allah sadrzi i nosi, uporedjuje Ga sa stvorenjima! I, da to sto Ga nosi, mora, prema tome, biti snaznije od Njega"!

 

Covek je bio zgranut i neko vrijeme je sutio, a onda je upitao: "Mogu li da budem tvoj otkup! Dozvoli da od tebe saznam pravo znacenje" Imam (as) rece: U mnogim Kur'anskim ajetima, rijec "Ars" se javlja u razlicitim kontekstima. U svakom tom slucaju, znacenje je ili "kraljevstvo" ili "vlast", ili "znanje"

 

Allah kaze:

"Gospodar Velicanstvenog Arsa"

(Kur'an 9:129)

Ovdje se Allahova velicina predstavlja Arsom, koji je Njegovo Kraljevstvo

U drugom ajetu:

"Allah, Najmilostiviji, se smjestio na Prestolu..."

(Kur'an 20:5)

Znacenje je da Njegova vlast prevladava Njegovim Kraljevstvom.

A kada Allah kaze:

"Njegov Prijesto (Ars) je iznad vode bio"

(Kur'an 11:7)

On misli da je voda stvorena prije nebesa i zemlje, i da je ona bilo prvo stvorenje koje se pokorilo Allahu.

 

Zaista, Ibn Huzejmu i njemu slicne, je u zabludi odvela rijec "Istavaa" koja se u Kur'anu pojavljuje zajedno uz rijec "Ars" Oni su je shvatili doslovno, kao "smjesten" ili "postavljen".

U Kur'anu nalazimo sest ajeta u kojima je ova rijec upotrebljena

Ragib Isfahani u svom komentaru kaze:

Kada god se glagol "Istavaa" pretvara u prelazni oblik sa "Ala", to znaci "Istila" - kontrola, prisvajanje, osvajanje, snaga, kao u ajetu "Bog, Najmilostiviji, ima totalnu kontrolu nad Arsom"

Slicno tome, nalazimo da se ova rijec u Arapskoj literaturi koristi u istom znacenju.

Pjesnik hvali Busra ibn Mervana, brata Umajadskog Halife Abdul Malika u sljedecem kupletu:

"Busr je osvojio Irak bez potezanja maca i prolivanja krvi" (Kad istavaa alal Iraki...)

Druga rijec koja je skoli Halifa stvorila problem antropomorfizma jeste rijec "Kursi"

Oni su je uzeli doslovno, sa znacenjem stola ili stolice.

Tabari u svom Tefsiru kaze da "Kursi" takodje oznazava i znanje, i zato se knjige znanja zovu "Kurasah", a uceni ljudi "Kurasij".

Casni Kur'an je u nekoliko ajeta rijec "Kursi" zamijenio rijecju "Ilm", sto ne menja smisao. Na primjer:

"Gospodar moj znanjem Svojim obuhvata sve"

(Kur'an 6:80)

"Gospodar nas znanjem Svojim sve obuhvata"

(Kur'an 7:89)

Nas Bog je - Allah, drugog boga osim Njega nema! On sve zna"

(Kur'an 20:98)

U gornjim ajetima, uz rijec "Ilm" se upotrebljava glagol "Vasea".

Cak je i u jedinom ajetu gde je upotrebljen "Kursi" interesantno primjetiti da prethodni dio ajeta govori o Allahovoj svestranosti i obuhvatanju znanja. Razmotrimo ajet od pocetka

"On zna sta je bilo prije njih i sta ce biti poslije njih, a od onoga sto On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On zeli. Njegov Kursi (znanje) obuhvata i nebesa i zemlju.. "

(Kur'an 2:255)

 

Rezime:

 

Prema skoli Ehlul Bejta, "Ars" i "Kursi" oznacavaju vlast, kraljevstvo i znanje. Upotreba rijeci je metaforicka. Ovo je u ostroj suprotnosti sa onim u sta je - usled Jevrejskog uticaja - povjerovala oprecna skola Halifa

 

 

Allahovo prebivaliste

 

 

Antropamorfisti medju Muslimanima

 

Ova grupa, iako je stara, na Muslimane, a posebno Wahabite, ima snazan uticaj.

Vazno je napraviti kratku studiju njihovog vjerovanja, a zatim ga uporediti sa ucenjima Ehlul Bejta (as).

Posto oni Allahu pripisuju sve ljudske osobine, bili su, prema tome, primorani da za Njega izmisle mjesto. A kasnije, su razvili koncept koji je za Allaha izmislio pokrete, premjestanje i polozaj.

Ebu Hurejre izvjestava da je Poslanik (s) rekao: "U djelu noci, ili vjerovatno u njenoj zadnjoj trecini, Allah se spusta na prvo nebo i objavljuje: "Ima li neko da me zove, da bih mu se odazvao, da trazi da bih mu dao? Ko ima tu da da zajam Onom Ko je Dovoljan i Pravedan"? [Sahih Muslim - str.522]

 

U drugoj predaji od Ebu Hurejre, Harun ibn Said je dodao:

Onda Allah rasiri Svoje ruke i kaze: "Ko ce dati zajam Onom Koji nije u nuzdi niti je tlacitelj" [Sahih Muslim - str.522]

 

Buhari je u svom Sahihu takodje prenio predaje od Ebu Hurejre u poglavlju Tewhida, Da'avat i Tahadzud

Jos jednom, on nije jedini. Njemu su se pridruzili Ibn Madza, Tirmizi i Abu Davud, koji su svi naveli izvjestaje sa namjerom da dokazu da se Allah fizicki spusta sa neba!

 

Ibn Huzejma saopstava od Ebu Hurejre:

Poslanik (s) je rekao: "Meleki se okupljaju za vrijeme jutarnjeg i vecernjeg namaza. Meleki noci se dizu, a meleki dana ostaju. A onda meleke noci Allah pita: "U kakvom su stanju bili Moji robovi kad ste se razdvojili od njih. Meleki kazu: "Dosli smo kod njih kad su klanjali, a otisli smo od njih dok su bili klanjali"

 

Komentarisuci ovaj izvjestaj Ibn Huzejma dodaje:

Ova predaja, jasno nam govori da se Allah nalazi na nebesima, i zato meleki sa zemlje putuju navise ka Njemu. Ovi (Dzehmijah) koji vjeruju da je Allah i na nebu i na zemlji, su lazovi, jer ako je to tacno, meleki bi Mu dosli na zemlji ili negdje u donjem sloju zemlje. Nek Allah zauvjek prokune Dzehmijah"!

 

Darami podrzava istu ideju, svoj argumenat bazirajuci na rijeci "Nazala" (doslovno znaci "spustiti") koja je upotrebljena za Kur'an. On kaze: Ajeti poput ovog se mogu u Kur'anu naci na mnogo mjesta. Svi oni jasno govore da je Allah sa gornjih nebesa spustio Kur'an. Da je tacno ono sto oni vjeruju tj. da se Allah nalazi svuda, na zemlji i ispod nje, onda bi On rekao: "Donijeli smo" ili "Popeli smo" Kur'an.

Ajeti su jasni u dokazivanju Allahovog uzdignutog mjesta, i ne trebaju nikakvo tumacenje" [Al -Radd ala al-Dzehmijah od Daramija - str.24,26 & 27]

 

Izgleda da je Darami bio opsjednut svojim vjerovanjem da je Allah ogranicen na Svoje mjesto na nebu. Diskutujuci o Miradzu naseg Poslanika (s), on zakljucuje:

Poslanik (saw) je ispricao vjernicima svoje iskustvo za vrijeme Miradza, kako je odveden sa jednog na drugo nebo do najdaljeg, u blizini "Sidretul Munteha". Ako je tacno ono sto vjeruju protivnici, to da je Allah svuda, zasto je onda trebao Burag i Uspijece? Zasto je Poslanik (s) odnesen na nebesa, i kome? Vi smatrate da je Bog svuda, cak i u Poslanikovoj (s) kuci, bez zastora izmedju. Pa cemu onda penjanje"?

 

Skola Ehlul Bejta (as) objashnjava:

Pitanje polozaja, premjestanja, mijenjanja mjesta, spustanje ili dizanje u odnosu na Allaha je apsolutno neumjesno.

Skola Ehlul Bejta (as) kaze da ovi kvaliteti pripadaju onome ko je stvoren, a ne Stvoritelju, Koji je Svemoguc.

Imam Rida (as) je to tacno objasnio kad je bio upitan za sljedeci ajet:

"I kad dodje Gospodar tvoj, a meleki budu sve red do reda..."

(Kur'an 89:22)

On je rekao: "Allah se ne moze opisati izrazima kretanja, dolaska, odlaska, pojavljivanja, ili odsutnosti. On je povrh i iznad takvih slucaja. Ajet oznacava Allahovo naredjenje i Njegovu komandu koja ce tada biti objavljena" [Tewhid od Saduka - str.162]

 

Seid Abdul Azim al-Hasani izvjestava od Abu Ibrahima ibn Abi Muhameda da je pitao Imama Ridu (as) o poznatoj predaji koja govori o spustanju Allaha svake noci na najnize nebo.

 

Imam (as) je rekao:

"Nek Allah prokune one koji su svete rijeci premjestili sa njihovih pravih mjesta! Allaha mi! Poslanik (s) nije ispricao onako kako oni prenose. Ono sto je on rekao jeste: "Allah, Najveci, naredjuje meleku da u zadnjoj trecini svake noci, i prve trecine noci na Petak navece sidje na najnize nebo. On Mu tad zapovjeda da objavi: "Ima li neko da se moli da bih mu dao? Bilo ko da se kaje da bih ga pomilovao? Bilo ko da moli za oprostaj da bih mu oprostio? O ti koji trazis dobro odazovi se, O ti koji trazis zlo, prestani". Melek do svitanja nastavlja da objavljuje, kad svane dan, on se vraca na nebesko podrucje. Ovo je tacna verzija primljena od mojih djedova, koji su je zabjelezili od Poslanika (s)" [Tewhid od Saduka - str.176]

 

Poslanikovo (s) Uzdignuce:

 

Junus ibn Abd el-Rahman kaze da je pitao Imama Musu Ibn Dzafera al-Kazima (as) zasto je Allah uzdigao Poslanika (s) na nebesa, a odatle do najdaljeg mjesta "Sidretul Munteha" a onda do zavjesa svetla gde mu se obratio i gdje je pricao sa njim, kad se Allah ne opisuje izrazima prebivalista i mjesta"?

 

Imam (as) je odgovorio:

"Nesumnjivo, Allahu nije svojstveno mjesto ili polozaj, niti je On ponizan vremenu! On je popeo Svog Poslanika (saw) da njegovim prisustvom tamo uzvisi i pocasti meleke i one koji zive na nebesima. Isto tako da mu pokaze cuda Svog velikog stvaranja, da bi on to sto je vidjeo prepricao ljudima na zemlji. To uopste nije bilo na nacin onih ljudi koji Allahu pripisuju ljudske osobine! Slavan nek je Allah! On je visoko iznad partnera koje Mu oni pripisuju" [Tewhid od Saduka - str.175]

 

U predaji od Ibn Basira, Imam Dzafer Sadik (as) je dao ubjedljivo i svestrano objasnjenje stanovista skole Ehlul Bejta (as) o predmetu Tewhida:

"Allah, Najveci, se ne moze opisati preko izraza "prebivaliste" ili "polozaj". Pokreti, premjestanje, polozaj, inercija ili prelazenje su Njemu neprepisivi. On je daleko iznad onoga sto oni govore o Njemu" [ewhid od Saduka - str.183-184]

 

Imam Zejnul Abedin (as) je u detaljnom odgovoru svom sinu Zeidu dao pravo znacenje odredjenih ajeta, koji bi, ako bi se tumacili doslovno, ustanovili polozaj ili mjesto u odnosu na Allaha. Razmotrimo ove ajete, Poslanik Musa (as) je rekao:

Pozurio sam Tebi, Gospodaru moj, da budes zadovoljan

(Kur'an 20:84)

"Zato pozurite Allahu"

(Kur'an 51:50)

Imam (as) je rekao:

Ovi ajeti ne oznacavaju nikakvo mjesto na koje je otisao Musa da sretne svog Gospdara, ili na koje nam se naredjuje da pozurimo. Oni su govorne figure koje znace kretanje prema Allahovom zadovoljstvu i Njegovom vodjstvu. Zatim je dao sljedece primjere:

"K Njemu se penju meleki i Dzibril"

(Kur'an 70:4)

"K Njemu se dizu lijepe rijeci i dobro djelo On prima"

(Kur'an 35:10)

 

U oba gornja primjera Allah govori o odredjenim uzdignutim mjestima na nebeskom podrucju. Stizanje do ovih uzvisenih mjesta je ravno kretanju na Allahovom putu" [Tewhid od Saduka]

U Casnom Kur'anu postoji mnogo primjera genitivskih sklopova, u kojima je prikladna imenica izostavljena.

U'Al-Burhan fi Ulum Al-Kur'an, Zarkasi kaze:

"Oni kazu da u Kur'anu postoji blizu hiljadu primjera u kojima je imenica izostavljena genitivskim sklopom. I ovo je od strane naucnika prihvaceno kao zajednicka figura govora"

Kao primjer uzmimo sljedeci ajet:

"Pitaj grad u kome smo bili..."

(Kur'an 12:82)

Izostavljena rijec je "Ehl" - sto znaci "ljudi". Ono sto Allah stvarno hoce da saopsti je: "Pitaj (ljude) iz grada... Medjutim ovo izostavljanje se podrazumijeva, i svaki razuman citaoc moze odmah razumjeti znacenje.

 

Na osnovu nacina govora, Imam Rida je objasnio sljedeci ajet:

"Gospodar tvoj ce doci ...."

Skrivena imenica ili nagovjestena rijec je "Amr", sto znaci "naredba", i tako ajet znaci:

"I (naredba) Gospodara tvoga ce doci ....."

Imam (as) je svoje objashnjenje jasno bazirao na sljedecim KurŽanskim ajetima gdje je rijec "Amr" pomenuta zajedno uz "dolazak Gospodara".

"O Ibrahime! Ne trazi to! Naredjenje Gospodara tvoga je doslo - njih ce stici patnja sigurno"

(Kur'an 11:76)

"Mi nismo prema njima bili nepravedni, vec oni sami prema sebi. I kad je naredjenje tvog Gospodara doslo, nista im nisu pomogla bozanstva njihova kojima su se, a ne Allahu klanjali, samo bi im propast njihovu povecali"

(Kur'an 11:l01)

 

U oba gornja ajeta, glagol "doslo" je pracen genitivnim sklopom "Amru Rabbilea", sto znaci "naredjenje tvog Gospodara". Ovo saopstava pretpostavljano znacenje "dolaska Gospodara" ovde na Zemlji ili na Danu Obracuna.

Skola Halifa je Allahu namjenila stolicu ili prijesto, a poslije izmislila zavesu iza koje On zivi? Ovo, i josh vise, bice predmet naseg predstojeceg razmatranja.

 

 

Allah iza zastora

 

 

Skola Halifa:

 

U svom pobijanju Dzehmijah-a, Darami ima poglavlje nazvano "Al- Ihtidzab", gdje navodi tri sljedece predaje pripisane Poslaniku (s)

 

1. Dzabir Ensari kaze: Poslanik (saw) je rekao da Allah nikad nije s nikim govorio izuzev iza zastora.

Ova predaja se, ocigledno, odnosi na sljedeci ajet:

"Nijednom covjeku nije dato da mu se Allah obraca osim na jednom od tri nacina: nadahnucem, ili iza zastora ...."

Oni su prihvatili doslovno znacenje rijeci "zastor" - kao komada tkanine, zavjese iza koje se Allah krije od ljudi; i nastavili su da kuvaju mnoge fascinirajuce uzorke besmislica. Ovde je jedna takva predaja

 

2. Abu Musa Asari izvjestava od Poslanika (s): "Allahov veo je "Vatra"!

3. Zurarah ibn Avfa izvjestava: Poslanik (s) je pita Dzibrila da li je video svog Gospodara. Dzibril je odgovorio: "O Muhamede! Izmedju Njega i mene je sedamdeset zavjesa od svetla i kad bih probao da skinem prvu, izgorio bih".

 

Pored ove tri predaje, postoji jos jedan dodatak od Abdullaha ibn Omera, koji je rekao: "Alah je od Svojih robova sakriven zastorima Vatre, Tame i Svjetla".

Darami na kraju zakljucuje da: Predaja o Dzibrilu jasno pokazuje da je Allah iza vela, i da je na taj nacin odvojen od Svojih stvorenja.

 

Zato, ako je istina da je On Sveprisutan, svuda, onda bi postojanje vela bilo besmisleno"!

Alimi iz skole Halifa su se oslonili na doslovno znacenje rijeci Hidzab, koja se pojavljuje na nekim mjestima u Kuranu. Na primjer, u gornje navedenom ajetu fraza "iza zastora" je metafora koja podrazumjeva da Allah govori covjeku na nacin da se glas cuje ali se govornik ne vidi. Ne postoji zastor koji Allaha odvaja od Poslanika, jer bi u tom slucaju Allah bio ogranicen polozajem, - sto je potpuno strano konceptu Boga u Islamu.

Drugi ajet je:

"A ne, tog Dana, oni ce biti zaklonjeni od Gospodara svoga"

(Kur'an 83:15)

Imam Fahrudin Razi u svom Tefsiru (31/96 Egipatsko izdanje) kaze: "Vazno je da ovaj ajet tumacimo sa znacenjem da ce nevjernici biti velom sprijeceni da vide Allaha".

A zatim potkrepu toga trazi od Makatila koji je rekao:

"Veo objasnjava da nevjernici poslije ozivljenja i obracuna nece vidjeti Allaha. Naravno da ce Ga vjernici vidjeti".

 

Imam Maliki skole, Malik ibn Enes kaze:

"Posto ce Allah od Svojih neprijatelja biti sakriven iza vela, On ce Svoju raskos objelodaniti Svojim prijateljima tako da Ga oni vide".

 

A Muhamed ibn Idris, poznat kao Imam Shafi, ovako objasnjava ajet:

Posto ce Allah Sebe sakriti od Svojih neprijatelja da iskaze Svoju ljutnju, ocigledno je da ce On u znak Svog Zadovoljstva Svoju Osobu objelodaniti onima koji su Njegovi prijatelji".

Ibn Kasir je u svom Tefsiru usvojio tumacenje Imama Shafija!

Objasnjenje Ehlul Bejta (as):

 

Okrenimo se sad objashnjenju Ehlul Bejta (as)

 

Postoji li veo?

 

1. Saduk u svom Tewhidu prepricava zanimljivu pricu od Harisa Al-Avara

On kaze da je jednom Ali ibn Abu Talib (as) dosao na pijacu i cuo covjeka koji je ledjima stajao okrenut prema njemu da kaze sljedece rijeci:

"Tako mi Onoga Koji je iza vela iznad sedam nebesa"! Ali ibn Abu Talib (as) ga dirnu po ledjima i upita: "A ko je to pod velom iznad sedam nebesa"? Covjek rece: "O Prince Vjernika, mislio sam na Allaha koji je iza velova". Ali (as) rece: "To je zaista ozbiljna greska. Ne postoji zavjesa ili veo koji Allaha odvaja od Njegovih stvorenja. On je svuda" Covjek upita Ali ibn Abu Taliba (as) da li postoji neki postupak kajanja potreban za oprastanje grijeha koji je pocinio. Ali (as) rece: "Kajanje je u tome da se shvati jasno i nedvosmisleno da je On sa tobom gdje god da si" Covjek upita ponovo: "Dali za pokajanje treba da nahranim siromaha" Ali (as) rece: "To takodje ovdje nije primjenljivo, posto si se ti zakleo imenom onog ko nije tvoj Gospodar"

 

Zapazanja:

U gornjoj anegdoti nalazimo covjeka koji se krivovjerno zakleo. Imam Ali (as) ga upucuje da gresku nadoknadi razumijevanjem Tevhida u njegovom pravom obliku. On ga navodi na cinjenicu da velovi ni sakrivanje ne postoje - i da je Allah Sveprisutan.

Kad isti covjek pita da li za pocinjenu zakletvu mora da se pokaje, Imam (as) ponovo ponavlja saopstavajuci mu da predmet njegove zakletve nije bio Allah - i da prema tome takva zakletva nije imala nikakvu valjanost.

 

Saduk u svom Tewhidu izvjestava:

"Imam Rida (as) je jednom bio upitan da objasni sljedeci ajet:

"A ne, tog Dana, oni ce biti zaklonjeni od Gospodara svoga..."

(Kur'an 63:l5)

 

Rekao je: "Nijedno posebno mjesto ne moze biti narocito svojstveno Allahu, u smislu da ga On zauzima, pa se odatle pretpostavlja veo da Njega Samog razdvoji od Njegovih stvorenja. Pravo znacenje ovog ajeta je: "...oni ce biti liseni milosti njihovog Gospodara" Zatim je bio upitan za drugi ajet:

"Cekaju li oni da im Allah dodje iz oblaka, i meleki..."

(Kur'an 2:210)

Imam (as) je rekao: "Ovo ne treba da se tumaci doslovno. Stvar koja ce se iz tamnih oblaka pojaviti, bice Njegova naredba, Njegova kazna. To je metafora u kojoj je prikladna imenica izostavljena genitivskim sklopom".

 

Neko lahko moze zamisliti kako su naucnici iz oprecne skole, nakon sto su se udaljili od Ehlul Bejta (as), postali poslusne zrtve Jevrejskim i Hriscanskim interpolacijama, totalno ignorisuci ono cemu sam Casni Kur'an uci.

 

U ajetu 4:108 Allah kaze:

"Oni se kriju od ljudi, ali se ne mogu sakriti od Allaha, a On je s njima i kad nocu smisljaju rijeci kojima On nije zadovoljan; Allah dobro zna sve ono sto oni rade"

 

Postoji jos jedan ajet iz 58:7 koji glasi:

"Zar ne znas da Allah zna sve sto je na nebesima i sto je na zemlji? Nema tajnih razgovora medju trojicom a da On nije cetvrti, ni medju petoricom, a da On nije sesti, ni kad ih je manje ni kad ih je vise, a da On nije s njima gdje god oni bili; On ce ih na Sudnjem Danu obavjestiti o onom sto su radili, jer Allah sve dobro zna"

Pa gdje je veo? Gdje je ideja odvajanja od stvorenja? To je bila ona ideja koja ih je na kraju povela u vjerovanje da ce na Sudnjem Danu, od strane vjernika, Allah biti vidjen fizicki!

 

 

Vidjenje Allaha

 

 

Skola Halifa je o vidjenju Allaha raspravljala na tri nacina. To su:

Allah vidjen od strane naseg Poslanika (s) za vrijeme njegovog zivota;

Allah vidjen od strane vjernika na Sudnjem Danu, prije nego sto oni udju u Dzenet;

Allah vidjen od strane vjernika, za vrijeme njihovog boravka u Dzenetu

Ibn Huzejma u svom Tevhidu od Ibn Abasa, Abu Dara i Enesa saopstava predaje koje podrzavaju vjerovanje da je nas Poslanik (s) vidio Allaha.

 

Na primjer, on od Ibn Abasa izvjestava da je Poslanika Ibrahima (as) Allah pocastvovao uzevsi ga za prijatelja, Poslanika Musa (as) time sto je s njim razgovarao, a Poslaniku Muhamedu (s) se Allah pokazao.

U vecini takvih predaja je pomenut Ikrama, Ibn Abasov oslobodjeni rob. Ikrama je dobro poznat po pripisivanju laznih predaja Ibn Abasu.

U drugu ruku mi znamo da je Ibn Abas bio medju najblizim drugovima i ucenicima Imama Ali ibn Abu Taliba (as). Nezamislivo je da bi Ibn Abas izjavio nesto sto je islo protiv ucenja Ehlul Bejta (as). Istina je da je Ibn Huzejma bio pod uticajem Kab el-Ahbara, koga citira:

"Allah je Svoja dva posebna blagoslova podijelio izmedju Musa i Muhameda - dar direktnoq razgovora, i dar vidjenja Allaha. Tako, Muhamed (s) Ga je video dvaput, a Musa je s Njim pricao dvaput. [Tewhid od Ibn Huzejme - str.202]

 

Mora se pomenuti da su izvjesni alimi i drugovi oprecni skoli Ehlul Bejta (as) odlucno odbili da vjeruju da je nas Poslanik (s) vidio Allaha. Medju njima je i Aisha, Poslanikova (s) zena.

Medjutim, Ibn Huzejma insistira na vjerodostojnosti Kab el-Ahbarove predaje, a odbacuje Aisinu.

U sledecoj poduzoj predaji od Ebu Hurejre, koju su naveli Buhari, Muslim, Abu Davud, Ibn Madza, Tirmizi, Ahmed Ibn Hanbal i Sujuti, prolazimo kroz cudesnu dramu koja se odvija na Sudnjem Danu.

 

Ebu Hurejre saopstava:

Neki ljudi su rekli: "O Allahov Poslanice, hocemo li na Sudnjem Danu vidjeti naseg Gospodara"? Poslanik odgovori: "Sumnjate li u vidjenje sunca za vrijeme vedrog dana"? Oni rekose: "Uopste ne, O Poslanice". Poslanik rece: "Sumnjate li u vidjenje mjeseca u vedroj noci"? Oni rekose: "Uopste ne, O Poslanice" Poslanik rece: "Tako cete i Njega vidjeti na Sudnjem Danu! Allah ce skupiti sve ljude i onda proglasiti: "Nek svako slijedi bozanstva koja je obozavao" Neki ce sljediti sunce, neki mjesec. Nekolicina ce ici za sejtanima. Tada ce ljudi iz mog Umeta, zajedno sa licemjerima ostati nepokolebljivi. Onda ce Allah pokazati Sebe, sa licem koje ce njima biti strano i reci: "Evo mene, vaseg Gospodara"! A oni ce uskliknuti: "Trazimo od tebe utociste kod naseg Gospodara! Ostacemo ovdje dok nas Gospodar ne dodje, a kad dodje, mi cemo Ga prepoznati" Zatim ce se Allah pojaviti sa bliskim (poznatim) izrazom lica i reci: "Evo mene, vaseg Gospodara"! Oni ce reci: "Da, Ti si zaista nas Gospodar". Oni ce Ga zatim slijediti, a On ce preko dzehenema postaviti most".

Ebu Hurejre dalje nastavlja i daje detalje o dzehenemskoj vatri i objasnjava kako ce vjernici na kraju biti spaseni od kaznjavanja. On zatim kaze:

"Covjek ce biti ostavljen licem ka razbuktaloj vatri, pa ce reci: "O Gospodaru! Los zadah dzehenema me je zatrovao a njegov plamen me je opekao. Odalji moje lice dalje od dzehenema". On ce nekoliko puta ponoviti svoju molbu, dok Allah ne kaze: Ako ti ispunim tvoju molbu, ti ces traziti jos" Covjek ce reci: "Tako mi Tvoje Slave, necu traziti vise nista". Allah ce odaljiti njegovo lice od dzehenemske vatre. Istog trenutka, covjek ce reci: "O Gospodaru, priblizi me nebeskim kapijama". Allah ce reci: "Zar nisi obecao da nista drugo neces traziti? Tesko tebi, o sine Ademov! Ti si lazljiv" Ali ce covjek biti uporan, pa ce Allah reci: "Ako ti ispunim to, hoces li traziti nesto drugo"? Covek ce reci: "Ne, Tvoje mi Velicine, necu". I on ce dati svecano obecanje; a Allah ce ga odvesti do Dzenetskih kapija. Kad on ugleda obilne blagoslove iz Dzeneta, neko vrijeme ce ostati cutljiv i pun strahopostovanja, a zatim ce zamoliti: "O Gospodaru, dozvoli mi da udjem u Dzenet" Allah ce reci: "Zar nisi obecao da vise nista ne trazis? Tesko tebi o sine Ademov! Ti si zaista lazljiv"! Ali ce covjek upoorno preklinjati i moliti, sve dok se Allah ne nasmije - a osmijeh ce podrazumevati Njegovu dozvolu. Kad covjek zakoraci u Dzenet, sve njegove zelje ce biti ispunjene i nece biti vise niceg da se pozeli. Onda ce Allah reci: "Sve ovo, i jos dva put vise, je za tebe"

Ebu Hurejre je dodao: Taj covjek ce biti zadnji koji ce uci u Dzenet".

Ovo je bio jedan primjer iz autenticnih izvora skole Halifa.

 

Razmotrimo sad sta je rekla skola Ehlul Bejta (as)

 

Allah se ne moze vidjeti:

Imami Ehlul Bejta (as) su dosljedno poducavali da se pitanje vidjenja i vidljivosti ne odnosi na Allaha. On se nece vidjeti na Sudnjem Danu, i ne moze se, prema tome ni videti ovde na zemlji

Imam Dzafer Sadik (as) je rekao:

Jedan ucen covjek od ljudi Knjige je dosao kod Imama Alija (as) i pitao: "O Ali, jesi li ikad za vrijeme molitve vidio svog Gospodara"? Imam rece: "Nikad se nisam klanjao Nekom koga nisam vidio"! Ucenjak upita: "A kako si Ga video"? Imam rece: Zapamti, fizicko oko Ga ne moze uhvatiti. To je srce koje Ga vidi sa pravom vjerom" 

[Tewhid od Saduka - str.109]

 

Safvan ibn Jahja kaze da je Abu Kura, jedan od pripovjedaca iz skole Halifa trazio dozvolu da vidi Imama Ridu (as). Nakon sto mu je bilo dozvoljeno, on je podnio nekoliko pitanja u vezi Islamskog prava. Onda je rekao:

"Mi imamo predaju koja kaze da je Allah podijelio Svoje blagoslove izmedju Musa (as) i Muhameda (s). Sa prvim je govorio, a drugom je pokazao Sebe". Kad je ovo cuo, Imam Rida (as) rece: "Ako je bilo tako, ko se onda oslanjao na sljedece Allahove poruke:

"Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire"

(Kur'an 6:103)

"Oni znanjem ne mogu Njega obuhvatiti"

(Kur'an 20:110)

"Niko nije kao On"

(Kur'an 42:11)

Zar nije Muhamed (saw) bio taj koji se oslanjao na bozansku poruku"?

Abu Kura rece: "Jeste, zaista, Muhamed (s) je bio taj koji je to prenio". Imam Rida (as) rece: "Kako se moze neko ko je poducavao ljudski rod da se Allah ne moze vidjeti, obuhvatiti, uporediti i biti slican, odjednom okrenuti i reci: "Ja sam Ga video, obuhvatio i da On ima ljudsku slicnost"? Zar se ne stidite ili ustrucavate da Poslaniku (s) pripisujete stvari koje mu cak ni nevjernici nisu pripisali"? Abu Kura rece: "Ali KurŽan kaze da Ga je Poslanik video u noci Miradza". I onda izrecitova sledeci ajet:

"On je to i drugi put vidio"

(Kur'an 63:13)

(Abu Kura je ustanovio da se zamjenica "to" odnosi na "Njega", tj.Allaha)

Imam Rida (as) rece: "Ti moras da procitas kasniji ajet koji objasnjava ono sto je Poslanik (s) vidio. U 18-om ajetu iste Sure, nalazis:

"Vidio je neka od najvelicanstvenijih znamenja svoga Gospodara"

(Kur'an 63:18)

Allahova znamenja - nisu Allah. Alah se ne moze vidjeti, jer Ga pogledi niti znanje ne mogu obuhvatiti. Abu Kura se usprotivi: "Pa je li smatrash da je nasa predaja lazna"? Imam Rida (as) rece: "Svaka predaja koja ide protiv KurŽana jeste laz i lazno je pripisana Poslaniku (s). Ja joj ne poklanjam povjerenje" [Tewhid od Saduka - str.110-112]

 

Najistaknutije u izvjestaju Ebu Hurejre:

Da ce na Sudnjem Danu Allah biti vidjen, sjajan i jasan kao sto su sunce ili mjesec na vedrom nebu;

Da ce se Allah prvo pojaviti sa ne-bliskim licem, sto ce uticati na to da Muslimani nece biti u stanju da Ga prepoznaju. On ce se ponovo pojaviti sa bliskim izrazom lica i onda steci priznanje od vjernika;

Da ce covjek suocen sa dzehenemskom vatrom nastaviti da laze Allaha tri put

Da ce se Allah smijati na nacin na koji to rade smrtnici.

Ebu Hurejre je izgleda bio sklon tome da Allaha opisuje kao klovna koji radi zabave menja svoje lice. Covjek se pita koju ce posebnu osobinu Njegovog lica Muslimani prepoznati?

Jesu li Ga oni vidjeli prije? Ako jesu, kad? Je li to bilo kad je On bio Mlad, Star, ili potpuno ophrvan staroshcu?!

Cak ni Stari i Novi Zavjet nemaju tako nastranu pricu. To je besjeda stare zene koju ona za vrijeme duge zimske noci prica djeci! Medjutim, uticaj ovih izmisljotina je bio ogroman.

Wahabiti i mnogi drugi naucnici iz skole Halifa i dalje podrzavaju to da ce na Sudnjem Danu Allah biti fizicki vidjen.

 

Najistaknutije iz razjasnjenja Ehlul Bejta (as):

 

Da pogled moze obuhvatiti samo one stvari koje imaju tijelo ili su materijalne;

Svako postojanje koje nema tijelo (npr. dusa, svjetlo, elektricitet, itd.) nemoze biti vidjeno. U stvari, pitanje vidjenja takvih stvari je neumjesno;

Allah nije tijelo niti materija. On je Stvoritelj materije. Neko Ga moze "vidjeti" kroz Njegovo Stvaranje;

Ne postoji nista slicno Njemu, tako da se On ne moze porediti sa bilo kakvim oblikom;

Svaki izvjestaj koji ide protiv Casnog Kur'ana se mora odbaciti kao lazan.

 

 

Allahovo drustvo u Dzenetu

 

Skola Halifa:

 

Uprkos gore pomenutog, tuzno i smutljivo je otkriti da je skola Halifa svojoj masti pustila da razuzdano juri u vezi vidjenja Allaha na trznici u Dzenetu!

 

Ibn Madza i Tirmizi su u njihovim Sunanima naveli sljedeci razgovor:

Ebu Hurejre je jednom rekao Seidu Ibn al-Musejbu:

"Molim se za to da se ja i ti mozemo naci na trznici u Dzenetu"! Seid zapita: "Ima li trznica u Dzenetu"? Ebu Hurejre rece: "Naravno da ima! Poslanik (s) mi je ispricao da ce ljudi, kad udju u Dzenet, biti smjesteni prema stepenu uzvisenosti u njihovim djelima. Onda ce im biti dozvoljeno da posjete Allaha za vrijeme jednako vremenu koliko traje Dzuma na Zemlji. Pa ce Ga oni posjetiti, a On ce im u jednom od vrtova Dzeneta pokazati Sebe i Svoj Prijesto. Zatim ce On za njih postaviti minbere ili platforme od svjetla, bisera, kristala, safira i zlata. Najnizi od njih bice postavljen na brezuljcima od miska i kamfora, uopste ne osjecajuci da su ljudi na minberima bolje smjesteni"

 

Ebu Hurejre je nastavio:

Onda sam pitao Poslanika (s): "O Allahov Poslanice! Hocemo li vidjeti naseg Gospodara"? On rece: "Sumnjate li u pojavu punog meseca ili sunca"? Mi rekosmo: "Ne, uopste ne sumnjamo". On rece: "Pa hocete li onda sumnjati u vidjenje naseg Gospodara, Najveceg. Svakom ce biti dopusteno da Mu pridje individualno, a onda, On ce jednom od njih reci: "O ti "tako i tako"! Sjecas li se dana kad si uradio "to i to" djelo"? On ce reci: "O Gospodaru, zar mi nisi oprostio"? Allah ce reci: "Naravno, jesam. To je sirina Moje Milosti koja te je dovela na taj polozaj" Zatim ce biti prekriveni oblakom odozgo, i bice neprestana kisa od parfema, prijatnog mirisa koji oni nikad prije toga nisu osjetili. Allah ce reci: "Podigni se da uzivas Moje blagoslove i uzmi sta god zelis". Onda cemo doci do trznice koja vrvi od meleka. U njoj ce imati stvari kakve nikad nismo vidjeli, culi niti zamislili. Mi cemo pokupiti sta god pozelimo - nema ni kupovine niti prodaje! Ljudi ce jedni druge posjecivati, oni sa visine ce se sresti sa niskim, i zaista, nece biti oskudnosti, jer ce svako biti najbolje odjeven i u najboljem stanju. Nece biti niceg za zaljenje.

Potom cemo se vratiti na nasa mjesta, gdje cemo se sresti sa nasim suprugama. One ce reci: "Dobro nam dosli, vratili ste nam se drazi i ljepsi nego sto ste bili kad ste nas napustili"! Mi cemo reci: "Mi zasluzujemo da se vratimo sa ovim blagodatima, zato sto smo danas sjedili sa nasim Gospodarem".

 

Original ove izmisljene price moze se naci u sljedecem izvjestaju od Kab el-Ahbara, koji je naveo Darami u svojoj knjizi koja se bavi pobijanjem Dzehmijah sekte:

Kab kaze: "Allah nece pregledati Dzenet osim da kaze: "Budi prijatnog mirisa za tvoje stanare" Onda ce se sladak miris svuda rasiriti. I za vrijeme koje je jednako Eidu (Bajram) na zemlji, oni ce se primaci kapijama Dzeneta. Onda ce se pojaviti Allah i oni ce moci da Ga vide. Duvnuce jak vjetar sa mirisom parfema i miska, i oni ce od njihovog Gospodara biti nagradjeni svim svojim zeljama. Zatim ce se oni ponovo pojaviti svojim porodicama, gdje ce se njihova ljepota i drazesnost uvecati sedamdeset puta" [Al - Radd ala al-Dzehmijah od Daramija - str.53]

 

Ebu Hurejre je uspio da upotrebom svoje maste ovu predaju ucini jos sarenijom. Nezavisno od ovakvih predaja, mi nalazimo da su naucnici iz skole Halifa uzeli veliku svojevoljnost u tumacenju izvjesnih KurŽanskih ajeta na nacin koji zadovoljava njihovu mastu.

Casni Kur'an kaze:

"One koji cine dobra djela ceka nagrada i vise od toga! Lica njihova nece tama i sjeta prekrivati, oni ce stanovnici dzeneta biti, u njemu ce vjecno boraviti"

(kur'an 10:26)

U ovom ajetu, izraz "i vise od toga" pomenut poslije nagrade, bio je uzet da oznaci privilegiju fizickog susreta sa Allahom!

 

Tabari navodi cetiri, a Sujuti devet Poslanikovih (s) hadisa da je Poslanik (s) rekao: "I vise od toga", sto je u ovom ajetu obecao Allah, znaci da ce Allah pokazati Sebe njima".

[Tabarijev Tefsir - 11/73,76 i Sujutijev Tefsir - 3/305,306]

 

Abu Musa Asari prepricava sljedece od Poslanika (s): Allah ce na Sudnjem Danu ljudima poslati jednog glasnika, koji ce glasom dovoljno snaznim da ga cuju svi stanari u njemu, proglasitu sljedece: "Allah vam je obecao dobro i jos vise...". "Dobro" - to je dzenet koji ste zaposjeli - a "vise" je da se vidi prekrasno lice Milostivog".

 

Tajlasi, Ahmed Hanbal, Muslim, Tirmizi, Ibn Madza, Tabari, Sujuti i ostali prenosioci hadisa i komentatori su naveli sljedece od Shuajba:

Poslanik (s) je izrecitovao ajet: "One koji cine dobra djela ceka nagrada i vise..." a zatim rekao: "Kad ljudi Dzeneta budu okupljeni u vrtovima a drugi poslani u vecnu dzehenemsku vatru, glasnik ce objaviti: "O ljudi Dzeneta, postoji jos neispunjeno obecanje koje ce Allah sad ispuniti"! Ljudi u Dzenetu ce upitati: "Sta je neispunjeno obecanje? Zar Allah nasu ravnotezu nije ucinio skladnom a nasa lica sjajnim? Zar nas nije udaljio od dzehenema?" Kad ovo cuje, Allah ce podici veo, i gledaj! oni ce Ga vidjeti! Allaha mi! Od svih blagoslova datih od Allaha, ne postoji nista blazenije i radosnije od povlastice vidjenja Njegovog lica" [Sahih Muslim - str.163, Sunan od Ibn Madze - 1/67, Musnad od Ahmeda - 4/332,333, Tefsir od Tabarija - 11/75, Tefsir od Sujutija - 3/305]

 

Ibn Kasir u svom Tefsiru istog ajeta kaze:

"Pored nagrade date cestitim, oni ce imati i blagodat da vide Njegovo prekrasno lice. Ovo je podrzao Ebu Bekr Sidik i ostali..."

On tu daje listu od petnaest ljudi, medju kojima.su.neki Drugovi naseg Poslanika (s) a drugi pripadaju kasnijoj eri.

Cak je i Fahrudin Razi sklon da podrzi isto glediste kad raspravlja o ovom ajetu.

On kaze: "Mi smo razjasnili to da rijeci u ovom ajetu jasno upucuju da se "vise" odnosi na vidjenje Allaha." [Tefsir Kabir - 17/78,79]

 

Postoje neke predaje pripisane Poslaniku (s) koje se odnose na sljedeci ajet;

"Toga dana ce neka lica blistava biti, u Gospodara svoga ce gledati"

(Kur'an 75:22-23)

Enes ibn Malik prenosi od Poslanika (s):

"Na Prozivljenju, muski vjernici ce vidjeti Allaha svakog Petka, a zenski ce

Ga videti u danima Eida Fitr i Aza."

 

U drugoj predaji od Enesa ibn Malika,nalazimo da kaze:

Poslanik je proucio ajet i onda objasnio:

"Alaha mi! Ovaj ajet nije ukinut. Oni ce zaista vidjeti Allaha. Bice im dato dovoljno opskrbe da jedu i piju, i obilne zalihe parfema i ukrasa. I veo izmedju njih i njihovog Gospodara bice uklonjen, tako da ce moci da vide njihovog Gospodara i njihov Gospodar njih. Na to je Allah mislio kad je rekao:

"U njima ce ujutru i navece opskrbljeni biti."

(Kur'an 19:62)

 

Sujuti je zabjelezio sljedece od Dzabira koji kaze:

Poslanik (s) je rekao: Allah ce svim ljudima podariti javno vidjenje, ali ce za Ebu Bekra Sidika biti posebno pokazivanje" [Al-Dur al-Mensur - 6/292]

 

Abdulah ibn Omer pripisuje sljedece Poslaniku (s):

"Najnizi polozaj u Dzenetu ce vjerniku omoguciti da primi Allahove blagoslove sa udaljenosti od hiljadu godina. A najvise mjesto ce biti ondje gdje ce oni svake zore i sumraka vidjeti Allahovo lice."

 

Tabari je isto vjerovanje ponovio u svom Tefsiru, a Fahrudin Razi u svom Tefsir Kabiru i kaze:

"Ne moze postojati drugo znacenje za ovaj ajet osim fizickog videnja."

 

Cak i savremeni komentator i naucnik iz skole Halifa, Sejid Kutb (umro 1386 Hdz) u svom "Fi Zilal el-KurŽan", insistira na tome da ce na Sudnjem Danu doci do fizickog susreta sa Allahom, i onda nastavlja sa velicanjem iskustva sa svom grandioznoscu. On pise:

"Ovaj ajet ukratko pominje iskustvo koje rijeci ne mogu objasniti, a razum ne uspjeva da shvati. To ce biti onda kad cestiti udju u besprimjerno stanje duhovnog uspeca, kad ce Dzenet sa svim svojim obilnostima i radostima izgledati mali i nestvaran. Blistava lica ce gledati u Allahovo Velicanstveno lice! Kako je uzviseno! Kakav nivo velicanstvenosti!"

"Kad covjek posmatra cuda stvaranja oko sebe i unutar sebe; noc osvjetljenu mjesecinom i snagu mraka ili svitanje zore, on je preplavljen radoscu i nadahnucem!

Kakvo ce tek biti njegovo stanje onda kad vidi, ne Allahova cuda, vec ljepotu i raskos Samog Allaha?

Zasto njegovo lice ne bi blistalo sjajem onda kad vidi Njega?"

"Covjek ne moze dostici ovo stanje ako se ne ocisti od svih smetnji, stanje takve pokornosti da mora da se lisi svih sumnji i poroka - i da ostane bez ijedne druge ceznje osim da vidi Allaha, Najveceg."

"Zasto neki ljudi sami sebi uskracuju ovo neodoljivo svjetlo, ovo neobjasnjivo zadovoljstvo? Zasto se hvataju u zamku skolskih vjezbi i racionalnih rasprava da odlucuju o predmetu koji je iznad ljudskog razuma?"

"Dignimo se onda da primimo ovu neodoljivu ushicenost i cisti zanos i dozvolimo nasoj masti da sto je vise moguce obuhvati ovo istinito stanje.

Sama ova teznja je veliki poklon, da se bude zauzet nicim drugim, vec samo stvarnim vidjenjem Velicanstvenog lica"

[Fi Zilal al-KurŽan od Sejida Kutba - Kairsko izdanje - 29/208-210]

 

 

Predstavicemo sad ucenje Ehlul Bejta (as) u odnosu na predmet diskutovan iznad Skola Ehlul Bejta (as):

 

Abd us Selam ibn Svalih izvjestava preko Abu al-Svalta al-Hiravija od Imama Ride (as). On kaze:

"Pitao sam Ali ibn Musa al-Ridu (as): "Sta kazes o ideji prenijetoj od izvjesnih ljudi Hadisa da ce vjernici u njihovom dzenetskom prebivalistu moci da posjete svog Gospodara?" Imam (as) rece: "O Abu al-Svalte, Allah je blagoslovio Njegovog Poslanika (saw) prednoscu iznad svih Svojih stvorenja ukljucujuci i Poslanike i meleke; i postavio je da je poslusnost prema Poslaniku (s) ista kao i poslusnost prema Njemu Samom, a posmatranje Poslanika (s) ovdje i u drugom zivotu kao Njegovo posmatranje."

Allah kaze u Kur'anu:

"Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu."

(Kur'an 4:80)

I On opet kaze:

"Oni koji su ti se zakleli na vjernost - zakleli su se, zaista na vjernost samom Allahu - Allahova ruka je iznad ruku njihovih...."

(Kur'an 48:10)

A sam Poslanik je rekao: "Ko god me posjeti za vrijeme mog zivota ili posle moje smrti, ima nagradu posjete Allahu." Polozaj Poslanikov (saw) na nebu ce biti najvisi, i zbog toga ce posjeta ili vidjenje njega biti iste vrijednosti posecivanja Allaha, Najveceg." Abu Svalt rece: "O sine Poslanikov (s), kako da tumacimo predaju koja kaze: "Ko god izjavi da nema drugog boga osim Allaha, vidjece Allahovo lice?" Imam (as) rece: "O Abu Svalte, ko god Allahu pripise fizicko lice, cini huljenje na Njega. Lice oznacava Njegove Poslanike i Apostole, nek je mir s njima zato sto nas oni vode Allahovim pravcem, Njegovoj vjeri, Njegovom putu i Njegovoj spoznaji. Ovo je znacenje kad u Kur'anu Allah kaze:

"Sve sto je na zemlji ce propasti, ostace samo lice Gospodara tvoga..."

(Kur'an 55:27)

Sve sto postoji ce propasti, osim Njegovog lica..."

(Kur'an 28:88)

 

Najveca i najzadovoljnija nagrada za vjernike na Sudnjem Danu bice susret sa Allahovim Poslanicima i Apostolima. Poslanik (s) je rekao: Oni koji mrze moj Ehlul Bejt (clanove moje porodice) i moje potomke, nece me, niti cu ja njih sresti na Sudnjem Danu. On je takodje rekao obracajuci se Ashabima: Medju vama ima nekih koji me, nakon sto se razdvoje od mene na zemlji, vise nikad nece vidjeti. O Abu Svalta! Allah, Najveci se ne moze opisati izrazima kao sto su mjesto i prostor. Niti On moze biti shvacen mastom ili vidom"

[Tewhid od Saduka - str.117-118]

 

Ibrahim ibn Abu Mahmud saopstava da je Imam Rida bio upitan za sljedeci ajet:

"Toga dana ce neka lica blistava biti, u Gospodara svoga ce gledati."

(Kur'an 75:22-23)

Rekao je: "Znacenje je da ce njihova lica, u ocekivanju bozanske nagrade zraciti svjetloscu" [Tewhid od Saduka - str.116]

 

Sto se tice sljedeceg ajeta:

"One koji cine dobra djela ceka nagrada i vise od toga..."

(Kur'an 10:26)

Mi imamo tri predaje od Ehlul Bejta (as) gdje svaka daje isto objasnjenje kao druge.

Princ Vjernika, Imam Ali (as) je rekao: "Nagrada iz ovog ajeta odnosi se na Dzenet, a "vise od toga" se odnosi na vanredan povratak na zemlju."

Imam al-Bakir (as) je rekao: "Ajeti govore o dodatnoj mjeri, podrazumjevajuci ono sto ce Allah dati za vrijeme zivota na zemlji neuracunato za Sudnji Dan."

Imam Dzafer Sadik (as) je rekao: "Vise" ce biti sa ovog svijeta, ono cime Allah blagosilja vjernike za vrijeme njihovog zivota i sto nije odbijeno od vjecne nagrade drugog zivota. Na taj nacin, usljed njihovih dobrih djela, Allah za njih sjedinjuje obe nagrade.

Iznenadjujuce je da su alimi iz skole Halifa uvjek odabrali da KurŽanske ajete tumace saglasno Jevrejskim i Hrishcanskim shvatanjima Boga.

Uzmimo za primjer rijec "Nazirah" koju su oni preveli kao "gledati".

Ragib u svom "Mufradat al-Kur'an" kaze da "Nazirah" ima dva znacenja:

1. Posmatrac;

2. Ocekivaoc, onaj koji ceka.

I sam Casni Kur'an je ovu rijec upotrebio da oznaci "ocekivanje" U Suri An-Naml, ajetu 35, citamo:

"Poslacu im jedan dar i cekacu da vidim sa cime ce se izaslanici vratiti."

Ehlul Bejt (as) su pojasnili to da ajet ne govori o fizickom vidjenju Allaha. To je davanje slikovitog opisa kako ce vjernici blistati u ocekivanju njihovih nagrada.

Slicno tome, kad su oni rasvjetlili rijec "Zijada" tj. "vise" koju je upotrebio Allah, oni su svoje tumacenje bazirali na samom Kur'anu.

Allah kaze:

"Oni koji cine dobra djela imace jos na ovom svijetu

lijepu nagradu, a onaj svijet je, sigurno, jos bolji. O kako ce boraviste onih koji su se Allaha bojali - divno biti."

(Kur'an 16:30)

Tumaciti "vise" kao vidjenje Allaha je bila daleko nestasna stvar.

U sljedecem poglavlju koje je zakljucno, napravicemo kratko poredjenje dvije skole i dokazati da najcistije Islamsko ucenje, nepokvareno i neukaljano, dolazi od Ehlul Bejta (as)

 

Zakljucak

 

Tewhid - nacelo i osnovni clan Islamskog vjerovanja

Allah kako je shvacen u skoli Halifa:

1. On ima lice, ligamente i organe

2. On zauzima Prijesto i Njegovo tijelo premasuje stolicu po cetiri prsta sa svake strane

3. Prijesto je smjesten na osam planinskih jarceva!

4. Prijesto skripi pod Allahovom tezinom kao novo sedlo pod teretom jahaca

5. On se povremeno spusta na nize nebo i poziva Svoja stvorenja da traze i mole

6. Na Sudnjem Danu, On ce im se prvo predstaviti sa stranim, a zatim sa bliskim izrazom lica

7. Neki vjernici ce prepoznati njihovog Gospodara kad budu vidjeli Njegovu koljenicu

8. Allah ce pojedinacno posjecivati vjernike, sresti se i razgovarati s njima u Dzenetu

Oni to zovu Tewhid

Ibn Huzejma, vodeci ucenjak iz ove grupe, sakuplja predaje koje podrzavaju gornje pomenute ideje, i takvu knjigu naziva "Knjiga Tewhida"!

Buhari u svom "Sahihu" ima poglavlje u kojem navodi ranije pomenute predaje i takvo poglavlje naziva "Poglavlje Tewhida"

Isto tako radi i Muslim, i svoje poglavlje naslovljava "Poglavlje Imana"

Ove predaje uglavnom proizilaze od Ebu Hurejre i njegovog Jevrejskog sefa, Kab el-Ahbara i zaudaraju na Jevrejsko shvatanje Boga. Zato, mi ovakve predaje klasifikujemo kao interpolacije iz Israilijata.

To ima za posljedicu da se skola Halifa prikljucuje antropomorfistickim idejama i vecini KurŽanskih ajeta, (ne vodeci racuna o njihovom metaforickom znacenju), daje opste, tj. doslovno znacenje.

 

Iz skole Ehlul Bejta (as):

 

Skola Ehlul Bejta (as) nas je naucila da Allahu nema nista slicno.

On je Apsolutno Jedan, nema udove i organe, ogranicenja i prostor Mu se ne mogu pripisati.

Time nam je Ehlul Bejt (as) dao pravo znacenje KurŽana i Poslanikove (saw) Tradicije, iskorjenjujuci sve pogresne pojmove koji su stvorili Jevrejski i Hriscanski upadi.

Alimi iz ove skole su u svojim vaznim dijelima poput Tefsira i Knjiga Tradicije izvjestavali od Ehlul Bejta (as).

Kao rezultat toga, prvobitni oblik Islamske dogme ostao je neoskrnavljen.

Sada je sasvim jasno to, da nije bilo neumornog napora Imama Ehlul Bejta (as) i njihovih sljedbenika, osnovno vjerovanje Tewhida u Islamu bi bilo potpuno izgubljeno.

Kad se suprotstavila Ehlul Bejtu (as), (tuzno je primetiti) da je grupa Muslimana postala zrtva ne-Islamskom konceptu Tewhida.

Kako smo srecni da smo ostali vjerni stazi Ehlul Bejta (as). Oni su nas zaista spasili od mnogoboshtva. Zato nasu zahvalnost prema njima iskazujemo navodom iz Zijaret-e-Dzemia.

Mir neka je s vama, stanovnicima kuce Poslanstva, i cuvarima riznice znanja!

Mir nek je s predvodnicima istinskog vodjenja, i plamteceg svjetla u tami!

Mir na postaje bozanske spoznaje!

Mir vama koji pozivate Allahu, i onima koji su cisti u Njegovom Tewhidu!

Allah vas je odabrao za pomagace na Njegovom Putu, tumace Njegove Objave, i stubove Njegovog Tewhida!

Vi ste mudroscu i lijepim rijecima pozivali na Njegov Put,

Nek me Allah dok sam god ziv odrzi cvrstim u prijateljstvu sa vama, vasoj ljubavi i vasoj vjeri!

I smjesti me medju one koji slijede vas trag, koraca vasom stazom, i koristi se vasim vodjstvom."