Pismo 51 (pitanje)

 14. Muharem, 1330. godine po H.

 

 

            Protivljenje dokazima putem njima sličnih

 

Često vam vaši oponenti proturiječe hadisima penesenim o vrlinama triju pravednih halifa i onim što je o njima rečeno u sklopu vrlina prethodnika muhadžira i ensarija. Šta na to kažete?

 

- S -

 


Pismo 52 (odgovor)

15. Muharem, 1330. godine po H.

 

 

            Odbijanje tvrdnje protivnika

 

Mi vjerujemo u vline svih prethodnika i muhadžira i ensarija, radijallahu ahnum ve redu anh, njihove su vrline bezbrojne i neiscrpne. Dovoljno im je ono što je o tome došlo u kur'anskim ajetima i vjerodostojnim hadisima. Što sam dobro prostudirao kada sam o tome istraživao, i nisam ih našao – a svjedok je Allah, s.v.t. – suprotstavljanim hadisima o Aliju, niti podesnim da bi mogli biti suprotstavljani bilo kojoj drugoj odlici Alija, a.s. 

 

Da, naši oponenti posjeduju predaje o vrlinama koje kod nas nisu autentične, tako da je njihovo protivljenje nama, takvim hadisima, postavka koja se ne očekuje od drugog osim od oholog koji sudi bez dokaza. Jer mi ih ni na koji način ne možemo smatrati validnim, ma kako kod protivnika bili validni. Zar ne vidiš, da se mi svojim oponentima ne suprotstavljamo rivajetima koje samo mi prihvatamo, niti se u raspravama pozivamo na nešto drugo, osim onoga što je došlo njihovim putevima tradiranja, poput hadis-gadira i slično. Iako sam istražio ono što je došlo kod njih od hadisa o vrlinama, i ne nađoh u tome ništa što bi se suprotstavljalo, niti bilo kakvog aludiranja na hilafet. Upravo usljed toga se od trojice halifa u svome hilafetu niko nije pozivao na to. Selam.

- Š -

Bosanski

Ove knjige su samo jedno skromno djelo. To je prica o putovanju i velikom otkricu, ali ne onom kao u tehnickim ili prirodnim naukama, nego otkricu u polju religije i filozofije. Posto je svaki pronalazak zasnovan, prvenstveno na zdravoj pameti i jasnom razumijevanju - po cemu se ljudi i razlikuju od drugih stvorenja - ove knjige su posvecene svakoj zdravoj pameti. Pameti koja stavlja istinu na provjeru i razlikuje je od zla koje lezi u zabludi.Pameti koja procjenjuje sve sto je receno po mjerilu pravde i uvijek daje prednost logici. Pameti koja poredi rijeci i kazivanja i posjeduje sposobnost da razlikuje izmedju logicnog i onog sto nije bas logicno - da razlikuje izmedju jasnog i zbunjujuceg.

 


Anglais

A call for good faith

O brothers, until when will this disagreement last? What are these enmities and hatred for? Allah, the One and Only, is the Lord of us all. Islam is our religion. The holy Qur'an is the Book of all of us. The Kaaba is our Qiblah. The master of the prophets and the last of the messengers Muhammad bin Abdullah is our Prophet. His sayings and doings are our Sunna. The daily five prayers, fasting Ramadan, zakat and hajj are our obligations.

The permissible things are the things that Allah and His Messenger have permitted and the impermissible things are the things that they have prohibited. The truth is what they have determined as the truth and the untruth is what they have rejected. The guardians of Allah and His Messenger are our guardians and the enemies of Allah and His Messenger are our enemies. The day of Resurrection will come no doubt and Allah will resurrect the dead from their graves

“..so that He rewards those who do evil, according to their deeds, and He rewards those, who do good, with what is best” (Qur’an 53:31).