Pismo 45 (pitanje)

 6. Muharem, 1330. godine po H.

 

 

Pribjegavanje interpretiranju je neophodno, pripisujući ispravnost metodi selefa (prethodnika).

 

Kada ne bi bilo hilafeta pravednih halifa čija ispravnost je pespogovorna, ne bismo imali alternative osim da se povedemo za vašim mišljenjem. Te da u shvatanju ovog ajeta i njemu sličnih koristimo tvoj sud. Međutim, nema mjesta sumnji u ispravnost njihovog hilafeta, r.a., pa je pribjegavanje interpretiranju neizbježna stvar, vodeći se za tim da je njihovo djelo i djelo onih koji ih priznaju za vladare ispravno.

Selam

- S -

 


Pismo 46 (odgovor)

 6. Muharem, 1330. godine po H.

 

 

1. Pripisivanje ispravnosti djelima selefa ne iziskuje interpretaciju.

2. Intrepretacija je nemoguća.

 

Zaista je hilafet tri pravedne halife, r.a., tema polemisanja i predmet razgovora. Tako da je oprečnost dokaza o tome zapravo petitio principii.

(Logička pogreška pri dokazivanju sagledana u nedostatku dokaznog uporišta. Kao ovdje, navedeni dokaz sam po sebi nije očit, pa bi najprije njega trebalo dokazati. (prim. prev.) )

 

1.   Premda pripisivanje ispravnosti njihovim djelima i onih koji ih prihvataju za vladare, ne iziskuje interpretaciju dokaza. Zaista vas njihovo opravdavanje oslobađa od interpretacije. Kao što ću to objasniti kada prilike budu to zahtijevale. 

 

 

2.   Nema mjesta interpretaciji u onome što smo ti od tekstova citirali. Kao ni u onome što nismo naveli, poput hadisa na Gadiru ili hadisa o oporuci. Posebno nakon njihovog potrvđivanja čvrstim hadisima koji se međusobno potvrđuju. Koji sami po sebi nisu ništa manje od eksplicitnih tekstova. I ko ih pošteno sagleda naći će da su samo oni u neporecivoj istini, i očiglednom dokazu.

- Š -

 

Bosanski

Ove knjige su samo jedno skromno djelo. To je prica o putovanju i velikom otkricu, ali ne onom kao u tehnickim ili prirodnim naukama, nego otkricu u polju religije i filozofije. Posto je svaki pronalazak zasnovan, prvenstveno na zdravoj pameti i jasnom razumijevanju - po cemu se ljudi i razlikuju od drugih stvorenja - ove knjige su posvecene svakoj zdravoj pameti. Pameti koja stavlja istinu na provjeru i razlikuje je od zla koje lezi u zabludi.Pameti koja procjenjuje sve sto je receno po mjerilu pravde i uvijek daje prednost logici. Pameti koja poredi rijeci i kazivanja i posjeduje sposobnost da razlikuje izmedju logicnog i onog sto nije bas logicno - da razlikuje izmedju jasnog i zbunjujuceg.

 


Anglais

A call for good faith

O brothers, until when will this disagreement last? What are these enmities and hatred for? Allah, the One and Only, is the Lord of us all. Islam is our religion. The holy Qur'an is the Book of all of us. The Kaaba is our Qiblah. The master of the prophets and the last of the messengers Muhammad bin Abdullah is our Prophet. His sayings and doings are our Sunna. The daily five prayers, fasting Ramadan, zakat and hajj are our obligations.

The permissible things are the things that Allah and His Messenger have permitted and the impermissible things are the things that they have prohibited. The truth is what they have determined as the truth and the untruth is what they have rejected. The guardians of Allah and His Messenger are our guardians and the enemies of Allah and His Messenger are our enemies. The day of Resurrection will come no doubt and Allah will resurrect the dead from their graves

“..so that He rewards those who do evil, according to their deeds, and He rewards those, who do good, with what is best” (Qur’an 53:31).