Pismo 111(Pitanje)

1. Džumade-l-ula, 1330. godine po H.

 

Svjedočim da ste vi u ograncima i principima vjere na onome na čemu su bili Imami Poslanikovog Ehli bejta. To si objasnio i učinio očiglednim. Pokazao si ono što je bilo sakriveno, tako da je sumnjati u to povod propasti, a biti skeptičan prema tome je povod zalutalosti.

Proniknuo sam u vaše pismo i to me beskrajno uveselilo, čiji sam ugodan miris osjetio i shvatio sam otkud dolazi taj sveti povjetarac koji me hranio svojim slatkim mirisom. Prije nego sam stupio u kontakt s vama bio sam ispunjen sumnjama o vama zbog onog što sam čuo od onih koji šire ružne vijesti o drugima i zbog nepravde pristrasnih ljudi.

 

Kada je Allah omogućio naš susret pronašao sam, tvojim posredstvom, znanje upute i svjetlo koje raspršuje tamu, i odlazim od tebe uspješno i sretnog završetka. I kako je velika blagodat Allahova kroz tebe data meni, i kako je lijepo tvoje dobročinstvo prema meni. Svaka hvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova. Selam

- S –

 


Pismo 112 (Odgovor)

2. made-l-ula, 1330. godine po H.

 

Svjedočim da si obavješten o ovom pitanju, da raspolažeš s njim, i da si ga otkrio, i da si ga obavio brže od svjetlice, i nevjerovatno si o njemu polemisao, istraživao i razmatrao, sagledao si njegove strane i prošao njime uzduž i poprijeko kako bi stigao da njegove suštine. Nisu te uznemiravali nacionalni osjećaji, niti su te lični interesi obmanuli. Nisu se pokorile osobine tvoje dobroćudnosti, niti se uskovitlali obrasci tvoga mišljenja.

 

U stanju utonuća u raspravu s dobroćudnošću postojanijom od masiva Radve, i grudima širim od dunjaluka, marljivo posvećen istraživanju u kojem se ne predaješ emocijama sve dok tajna nije otkrivena, i suština istine se nije ukazala, pa zora je svanula onom ko ima oka dva. Svaka hvala Allahu na Njegovoj uputi ka vjeri Svojoj, i pomoći da se postigne ono ka čemu poziva na putu Svom. I nek je Allahov blagoslov i selami na Muhammeda i njegov Ehli bejt.

Selam

- Š –

 

 

 

Božijom pomoći i uputom knjiga je završena perom njenog autora Abdu-lHusejna Šerefuddina Musavija Amulija, nek Allah prema njemu postupi Svojom.

Bosanski

Ove knjige su samo jedno skromno djelo. To je prica o putovanju i velikom otkricu, ali ne onom kao u tehnickim ili prirodnim naukama, nego otkricu u polju religije i filozofije. Posto je svaki pronalazak zasnovan, prvenstveno na zdravoj pameti i jasnom razumijevanju - po cemu se ljudi i razlikuju od drugih stvorenja - ove knjige su posvecene svakoj zdravoj pameti. Pameti koja stavlja istinu na provjeru i razlikuje je od zla koje lezi u zabludi.Pameti koja procjenjuje sve sto je receno po mjerilu pravde i uvijek daje prednost logici. Pameti koja poredi rijeci i kazivanja i posjeduje sposobnost da razlikuje izmedju logicnog i onog sto nije bas logicno - da razlikuje izmedju jasnog i zbunjujuceg.

 


Anglais

A call for good faith

O brothers, until when will this disagreement last? What are these enmities and hatred for? Allah, the One and Only, is the Lord of us all. Islam is our religion. The holy Qur'an is the Book of all of us. The Kaaba is our Qiblah. The master of the prophets and the last of the messengers Muhammad bin Abdullah is our Prophet. His sayings and doings are our Sunna. The daily five prayers, fasting Ramadan, zakat and hajj are our obligations.

The permissible things are the things that Allah and His Messenger have permitted and the impermissible things are the things that they have prohibited. The truth is what they have determined as the truth and the untruth is what they have rejected. The guardians of Allah and His Messenger are our guardians and the enemies of Allah and His Messenger are our enemies. The day of Resurrection will come no doubt and Allah will resurrect the dead from their graves

“..so that He rewards those who do evil, according to their deeds, and He rewards those, who do good, with what is best” (Qur’an 53:31).