Pismo 1 (pitanje)

6. Zul-ka'de, 1329. godine po Hidžri. (29.10.1911.)

 

1. Pozdrav diskutantu

2. Traženje izuna za otvaranje diskusije

 

1. Selam alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu, čestitom Allami Šejhu Abdu-l-Husejnu Šerefuddinu Musaviju. Do sada nisam stekao spoznaju o zbilji šiizma, niti sam propitao njihov moral. Jer nisam imao susreta sa šiijama, niti imam uvida u njihova suštinska pitanja, a mnogo mi je stalo razgovarati s njihovim velikanima, i želim se družiti s običnim ljudima kako bih izgradio sliku o njihovom mišljenju i htijenjima.

Pa kada je Uzvišeni Allah, s.v.t., odredio da se zateknem na obali mora tvoga dubokog znanja, i kada mi približi usnama tvoju pitku vodu, On na taj način utali tegobu moje žeđi, i tako mi grada znanja, djeda tvoga Mustafe, i vrata toga grada, oca ti Murteze, ne kušah mirisnijeg šerbeta za žeđ i korisnijeg za bol od vode tvoga čistoga zdenca.

 

Do ušiju mi bijaše stigla vijest, da je vaš stav, pripadnika šiija, izbjegavati svoju braću, ehli suneta, i držanje na distanci od njih; da vam je bliska samoća i da favorizirate izoliranost; pa da ste ovakvi, te da ste onakvi. Međutim, ja vas doživljavam čovjekom blagog i preciznog govora u diskusiji, dobroćudnog, moćnog u raspravi, pitkog govora, čestita u sukobu, zahvalnog sagovornika, blaženog rivala. Dakle, šiija je ukras druženja i želja svakog obrazovanog čovjeka.

 

2. Onog trenutka kada stadoh na obalu nepreglednog mora tvog, ugledah priliku, za ulazak u njegove talase, i želju zaranjanja kako bih dograbio njegovo biserje. Pa ukoliko daješ izun, da uđem u njeg, kako bih dosegao precizna rješenja i riješio probleme koji neko vrijeme pletu mrežu u grudima mojim, pa uredu. Ako ne, pa nek tako i bude. Ono što bih da ti kažem, nije s namjerom objelodanjivanja posrtaja, otkrivanja lošega, proglašavanja neznalicom ili zbog kritike. Već samo tražim ono što je izgubljeno. Namjerio sam otkriti istinu. Pa ako se istina otkrije, istina je dostojnija da bude slijeđena, ukoliko ne, biti ćemo onakvi kako pjesnik veli:

نحن بما عندنا و انت بما - عندک راض و الرأی مختلف

Tojest: “Mi ćemo biti zadovoljni s onim što je u nas, ti budi zadovoljan s onim što je u tebe, a mišljenja su različita.”

 

A ja ću pitanja upućena tebi, ukoliko budeš dao izun, ograničiti na dvije teme: prvo, o liderstvu mezheba u temeljima i ograncima vjere, drugo, o imametu općenito, tojest o namjesništvu Poslanika, s.a.v.a.

Moj potpis na kraju svakog pitanja biti će slovo – S – a tvoj bi potpis trebalo biti slovo – Š – i unaprijed očekujem oprost za svaku grešku.

Ve-s-selam

-S-

 


Pismo 2 (odgovor)

6. Zul-ka'de, 1329. (29.10.1911.)

 

 

1. Odgovor na selam

2. Davanje izuna za stupanje u diskusiju

 

 

1. Es-selamu alejke ve rahmetullahi ve berekatuhu, našem prijatelju, šejhu-l-islamu.(Allame Selim El-Bišri, šejh El-Azhara. Rođen 1248. g.po H., umro 1335. g. po H. (1832-1917)) Blagoslovio si me svojim milostivim pismom. Blagoslovima i dobrotom, kojima je jezik nemoćan izraziti hvale. Vrijeme dunjaluka je kratko da bi se mogli ispuniti neki od spomenutih statusa. Ciljao si me nadama svojim, i pozvao se na me željama svojim, a ti si kibla onih koji žele, oslonac utočišta potrebnim, i ja iz Sirije hitro uzjahah na pleća želja, i istovarih pred tebe terete svoje, tražeći znanje, iščekujući kišu iz oblaka gracioznosti tvoje a vratit ću se od tebe sa živom željom i nadom jakom, osim da Allah Uzvišeni hoće (drugačije).

 

2. Tražio si izun od mene za govor, a naredba i zabrana u rukama je tvojim. Zato, pitaj sve što želiš, reci šta ti je volja, tebi pripada privilegija da odlučiš a tvoj sud je pravedan, i nek ti je selam.

– Š – 

Bosanski

Ove knjige su samo jedno skromno djelo. To je prica o putovanju i velikom otkricu, ali ne onom kao u tehnickim ili prirodnim naukama, nego otkricu u polju religije i filozofije. Posto je svaki pronalazak zasnovan, prvenstveno na zdravoj pameti i jasnom razumijevanju - po cemu se ljudi i razlikuju od drugih stvorenja - ove knjige su posvecene svakoj zdravoj pameti. Pameti koja stavlja istinu na provjeru i razlikuje je od zla koje lezi u zabludi.Pameti koja procjenjuje sve sto je receno po mjerilu pravde i uvijek daje prednost logici. Pameti koja poredi rijeci i kazivanja i posjeduje sposobnost da razlikuje izmedju logicnog i onog sto nije bas logicno - da razlikuje izmedju jasnog i zbunjujuceg.

 


Anglais

A call for good faith

O brothers, until when will this disagreement last? What are these enmities and hatred for? Allah, the One and Only, is the Lord of us all. Islam is our religion. The holy Qur'an is the Book of all of us. The Kaaba is our Qiblah. The master of the prophets and the last of the messengers Muhammad bin Abdullah is our Prophet. His sayings and doings are our Sunna. The daily five prayers, fasting Ramadan, zakat and hajj are our obligations.

The permissible things are the things that Allah and His Messenger have permitted and the impermissible things are the things that they have prohibited. The truth is what they have determined as the truth and the untruth is what they have rejected. The guardians of Allah and His Messenger are our guardians and the enemies of Allah and His Messenger are our enemies. The day of Resurrection will come no doubt and Allah will resurrect the dead from their graves

“..so that He rewards those who do evil, according to their deeds, and He rewards those, who do good, with what is best” (Qur’an 53:31).